Издадени послените броеви од списанието „Стрип креатор“

Списанието е продолжение на поранешното „Стрип арт“ и заедно со специјалното издание „Стрип алманах“ е единственото стрип издание кое редовно се издава.

Велешанка измамила тројца сограѓани ветувајќи им вработување

Таа им ветила дека ќе ги вработи во Ван Хол во Скопје, а за услугата им побарала по 500 евра

Уште три лица со хендикеп добија електрична количка

Со нив полесно ќе се вклчуваат во општествените текови

Сто посто штета на лозовите насади во Војница, Владиловци, Крнино и Крајници

Земјоделците велат дека сто посто се оштетени повеќе од 30 до 50 хектари лозови насади, поголеми површини под житарица и овошни насади.

Мерцедес во 1916 година фотографиран на улица во Велес (ФОТО)

Jурај Деже (Urai Dezső) бил австро-унгарски воен дописник од Првата светска војна во Македонија. Тој е автор на оваа фотографија што сега ја поседува велешанецот Љупчо Данов.

http://www.duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=21502:2016-07-22-10-41-22&catid=13:kultura&Itemid=9 http://www.duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=21503:2016-07-22-11-06-39&catid=14:veles&Itemid=48 http://duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=21504:2016-07-22-11-15-17&catid=15:kavadarci&Itemid=51 http://www.duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=21505:2016-07-22-11-34-19&catid=14:veles&Itemid=48 http://www.duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=21514:--1916-------&catid=14:veles&Itemid=48

mercedes-vo-veles-fin.jpg

Австроунгарскиот воен дописник Јурај Деже (Dezső Urai) во 1916 година дошол во Велес и го фотографирал градот. Потоа подготвените фотографиите и текстови што го напишал му ги отстапил на унгарскиот историчар, професор д-р Лајош Неѓеши. Но, тие не останале само кај него затоа што Неѓаши одлучил да му преотстапи 44 фотографии (6 х 6,12 пози на еден филм) на својот добар пријател од Велес и познат истражувач на настани и личности поврзани со минатото на градот, нашиот сограѓанин Љупчо Данов. Со него досега неколку пати разговаравме за тоа како Деже го видел градот преку објективот на својот фотографски апарат и како го доживеал преку текстовите што го напишал, кои податоци ги користел и кој информации ги пренел од Велес. Деновиве, со Данов одлучивме да ги реобјавиме.

 


 

 

 


cime.jpg

Дијабетес е хронично заболување кое настанува поради недостигот на инсулин во организмот. Најчести симптоми на дијабетес се сувата уста, општата слабост на организмот, брзото заморување и намалување на телесната тежина.


strip-1-fin.jpg

Излегоа од печат последните броеви од списанието „Стрип креатор“ на Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес. Списанието е продолжение на поранешното „Стрип арт“ и заедно со специјалното издание „Стрип алманах“ е единственото стрип издание кое редовно се издава.