Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Владата во заминување предводена од техничкиот премиер, Емил Димитриев, склучи договор со германска ПР агенција за да го подобри имиџот во Европа. Договорот во вредност од 90.000 евра е склучен со агенцијата FleishmanHillard Germany GmbH, која единствена поднела понуда на огласот.

Зачудувачки е што времетраењето на соработката е три месеци, а се бројат часови и денови кога мандатарот Зоран Заев треба да го објави составот на новата влада и да го преземе премиерското место.

Конкретно, германските ПР експерти треба да работат на „менаџирање на угледот и имиџот на Република Македонија пред општествената, политичката, економската и медиумската јавност во Европа“, пишува во објавата на сајтот на Електронскиот систем за јавни набавки

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново