Во слава и чест на Спасителот, Господ Исус Христос, хористките на Младинскиот црковен хор „Свети Кирил и Методиј“ во ново отворениот духовен храм што го носи името македонските просветители во Велес годинава го одржаа Великопосниот концерт.

Светскиот Институт за мир со седиште во градот Абуџа во Нигерија го постави велешанецот Љупчо Михајловски за Амбасадор на мирот во Македонија. Така пишува на Сертификатот што деновиве стигна на домашната адреса на Михајловски кој всушност покажува дека овој светски институт го следи творештвото и мисијата на на овој велешанец и затоа токму него го избрала за свој Амбасадор.

Одамна веќе знаеме дека во 1939 година нашиот сограѓанин, поет и револуционер, Коста Солев Рацин ја издал во Самобор, Република Хрватска, својата стихозбирка „ Бели Мугри “ на македонски јазик . Но, малкумина во Велес знаат кога и каде е издадена прв пат книга на Рацин по неговата несреќна смрт на планината Лопушник во 1943 година. Книгата  „Песни“ од Кочо Рацин, издадена 1945 година во Скопје, од Друштвото на уметници, книжевници и научници што го отпечатила печатницата „Гоце Делчев“, е првото повоено издание на делата на овој наш поет и револуционер.

Гостувањето на Драмското студио „Словото“ на Фестивалот во Сасари на италијанскиот остров Сардинија му овозможи вмрежување во повеќе европски културни мрежи. Тоа е бенефит од учеството и излегувањето на младите велешки театарски таленти надвор од Македонија. Овој фестивал освен што петнаесет дена во годината им нуди можност на талентираните ентузијасти да ја почувствуваат италијанската култура, традиција и театар исто така ги вкучува во европски проект со чија реализација граѓаните на Сардинија запознаваат туѓи култури и традиции.

Дел од претстави ќе се одиграат на големата и на малата на големата сцена, потоа дел од претставите ќе бидат наменети за изведба на малата сцена во зградата на театарот, како трета, а четвртата е фоајето каде се одржува поетскиот театар. Претстави ќе се одржуваат и во Стоби додека на крајот на месец март или почетокот на април во план е отворање на регионален Театар за деца во Велес под покровителство на велешки театар. Директорот на велеки театар Младен Крстевски ги соопшти претставите што годинава се очекува да ги работи театарот.

Националната галерија на Македонија ќе реализира тематска изложба „Урбани документи: пејсаж-град-предел“, во Ликовен салон, Велес. Станува збор за селектиран избор на дела на тема Урбан предел од богатата колекција на Националната галерија на Македонија и е сочинет од слики на познати и афирмирани автори, меѓу кои Михајло Шојлев, Димитар Аврамовски Пандилов, Лазар Личеноски, Борко Лазески, Вангел Коџоман, Томо Владимирски и други. 

Поврзани вести

 

Најново