Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Во Галеријата при Домот на културата “Иван Мазов - Климе“ во Кавадарци, вечерва, ќе биде отворена изложба на ликовната уметничка Илина Арсова, насловена како “Спам“.

Изложбата ја сочинуваат серија од мали формати, а колажите се изработени од рециклиран отпаден материјал, како што се текстил, хартија и слично.

Според историчарот на уметноста Викторија Димеска насловот на изложбата доаѓа од отпадното сандаче.

- Како резултат на долгогодишните истражувања на темата рециклирање, во перидот од 2013 до 2018 Арсова креирала колажни слики кои се состојат од различни домашни отпадни материјали, со една и единствена цел - да ја потсети публиката на несовесниот консумеризам и на неразумното потрошувачко општество, укажувајќи кон еден совесен и хуманистички пристап за заштита на животната средина, преку рециклирање на отпадниот материјал. Како подлога се среќаваат разнородни материјални, коишто најчесто на самиот крај завршуваат со сликарска интервенција - цртеж и боја. Во светски рамки творештвото на Илина може да се спореди идеолошки со Поп арт и Реди мејд, напиша Димеска.

Отворањето на изложбата е закажано за 20 часот./У.Ј

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

PITIJADAVELES1

Најново