Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prva fin

На Малата сцена на Театар „Јордан Х.К-Џинот“, Велес во недела, на 1-ви јули во почеток во 20 часот ќе биде изведен мултимедијалниот перформанс „Р’тулци“ на Инкубатор лабораториите од платформата за развој на современата младинска уметничка сцена.

Влезот на публиката ќе биде слободен.

Овој мултимедијален перформанс чија цел е афирмација и промоција на младите креативци се состои од повеќе кореографии:

„ОБЛАК“
Кореограф: Матеа Киселичка
Асистент на кореограф: Анастасија Данчевска
Музика: Борко Биџовски
Визуелен уметник: Љупчо Спасески
Костими: Катерина Димитровска и Љубица Беќарова
Танчери: Лазар Соколов, Бојана Самарџиска, Марина Гоцевска, Елена Иванова, Стела Поповска,

ОБЛАК = аеросол кој се состои од видлива маса на течни капки, замрзнати кристали или други честички суспендирани во атмосферата на планетарно тело.
Идеја: Човечкото тело во релација со ова планетарно тело, создава танцова композиција во една уметничка инсталација, на едно надреално место.

„КУЛТИВАТОР“
Кореограф: Андријана Андреева
Музика: Бојан Филиповски и Јован Јовановски
Костими: Катерина Димитровска и Љубица Беќарова
Танчери: Даниел Коцев, Лазар Соколов, Антонија Дмитриовска, Исидора Краљевска, Фросина Шуман, Бојана Самарџиска, Марина Гоцевска, Елена Иванова, Стела Поповска
„Простор во кој се споија млади уметници, ентузијасти и сите заедно создадоа заедничка енергија во процесот на истажување на движењето и формата. Раѓањето на новата енергија го ставивме во машина која нема да престане да работи и ја нарековме Култиватор.“

vtora fin

„EXTENDED BODY“
Кореографија: Александра Петрушевска, Адријана Данчевска
Музика: Мартин Тренески
Костими: Катерина Димитровска и Љубица Беќарова
Танчери: Даниел Коцев, Лазар Соколов, Антонија Дмитриовска, Исидора Краљевска, Фросина Шуман, Бојана Самарџиска, Марина Гоцевска, Елена Иванова, Стела Поповска, Арта Ќаили

’Extended body’ е краток танц перформанс кој се занимава со човековите телесни способности. Тргнува од најесенцијално движење, чекорот, како база на која се ставаат други нивоа за достигнување на покомплексна целина.“

„ПОСЛЕДЕН ЗДИВ“
Кореограф: Даниел Коцев
Музика: Филип Динев
Костими: Катерина Димитровска и Љубица Беќарова
Танчери: Даниел Коцев, Лазар Соколов, Антонија Дмитриовска, Исидора Краљевска, Фросина Шуман, Бојана Самарџиска, Марина Гоцевска, Елена Иванова, Стела Поповска, Арта Ќаили

„Кореографијата „Последен здив“ е инсирирана од животна случка која ја имам доживеано. Никогаш не знаеме кога ќе ни биде последниот здив и затоа, сметам дека треба да си го живееме секој ден како последен.“
„СОВРЕМЕН ТОТЕМ“
Кореографија: Дејан Битровски
Музика: Мартин Тренески
Визеулен уметник: Филип Цакоски
Костими: Катерина Димитровска и Љубица Беќарова
Танчери: Даниел Коцев, Антонија Димитриовска, Исидора Краљевска, Фросина Шуман, Арта Ќаили, Стела Поповска

Приватниот живот – не ни е приватен и никогаш не сме сами. Направивме артифициелен бог, ист како оној – невидливиот, сеприсутниот. Направивме и негови светилишта – предаватели, кои ги толкувам ко храмови на овој бог што постои во етерот. Моите три кули, се токму тоа – Тотеми, кои го привлекуваат човекот како обичен молец.

treta fin

„СОВРЕМЕНО ТАНГО“
Кореограф: Лазар Мојсов
Музика: Борко Биџовски
Визуелен уметник: Филип Цакоски
Танчери: Јована Зајкова, Бобан Русески

„Современ танц и танго ритам. Синергија на две танцови техники, истражување за начинот на кој тие комуницираат, со цел да се раскаже едноставна приказна за двајца.“

„СИТЕ НИЕ“
Кореограф: Рисима Рисимкин
Музика: Столе Тришански
Костими: Катерина Димитровска и Љубица Беќарова
Танчери: Даниел Коцев, Лазар Соколов, Антонија Дмитриовска, Исидора Краљевска, Фросина Шуман, Бојана Самарџиска, Марина Гоцевска, Елена Иванова, Стела Поповска, Арта Ќаили

„Тело. Физички аспект на расказ на мисла. Емотивен набој или нешто друго? „Сите ние“ ги бараме одговорите.“

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново