Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

novabiblioteka fin

Комисија составена од двајца архитекти, како надворешни членови заедно со вработените од Одделението за урбанизам на Општина Велес денеска го избраа проектот за изгледот на новата зграда на локалната библиотека „Гоце Делчев“. На изборот, како консултант присуствувал и директорот на оваа културна институција, Игор Крајчев но тој немал право на глас.

Автори на едногласно избраниот проект се инжинерите архитекти проф др. Минас Бакалчев, професор на архитектонскиот факултет во Скопје, Саша Тасиќ, Гордан Петров и Александар Петановски. Соработник на проектот е Марија Петрова.

Општината сега ќе треба да распише оглас за изработка на основен проект кој ќе овозможи новата зграда на градската библиотека истовремено да функционира и како медиотека каде ќе се организираат различни едукативни и културни содржини.

Новата зграда на велешката библиотека ќе се гради на локација во Младинскиот парк поточно на местото на постоечката барака што ја користат фолклорните друштва. Објектот ќе се гради на градежна парцела која во Детален урбанистички план е предвидена за оваа намена./У.Ј

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново