Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

STELA Stefkov

8.10.2020

Новото кино ќе биде отворено со филмот „Стела” во режија на Стојан Вујичиќ, во продукција на „Дрим фактори”, во копродукција со „Акшн продукција” од Србија и продукцијата „Моуна” од Германија.

- Го избравме овој филм затоа што е прв детски филм во државата што само по себе е историја и во чие создавање учествуваа двајца велешани, Данчо Стефков, кој ја потпиша монтажата на филмот и тренерот Ристе Гиовски, кој беше одговорен за дресурата и улогата на шарпланинката Стела во филмот. Оваа историја во македонскиот филм, во чест на големиот празник на македонскиот народ 11 Октомври ја поврзавме со нашата велешка историја, отворање на кино за граѓаните на Велес по повеќе од две децении”, рече градоначалникот Аце Коцевски. 

Поради протоколите, филмот ќе има две проекции на 10 Октомври, во 18:00 часот и во 20:30 часот. По завршувањето на втората проекција, ќе настапи групата „Љубојна” која ја создаде музиката за филмот „Стела”.

-Мило ми е што имам чест ова ново кино во Велес да се отвори со филм во кој имам значајна улога. Работев на овој филм скоро две години од неговите почетоци. Мислам дека „Стела“ е врвот на мојата кариера досега. Ова ми е четврти филм, го работев со задоволство. Се надевам дека плејада на млади од нашиот град ќе продололжат да работат на културата во градот, затоа што Велес отсекогаш бил предводник на културата. Салата е прекрасна, системот е одличен, во светски стандард, може да се гледаат сите светски блокбастери, рече Данчо Стефков, кој ја потпишува монтажата на филмот „Стела”.

Тој ги покани граѓаните да присуствуваат на проекцијата на „Стела” во сабота, 10 окомври и да ги соопштат нивните впечатоци.

- И мене ми е голема чест пред моите сограѓани да бидам дел од отворање на едно такво кино, можам да кажам ултрамодерно за денешни услови. Филмот вреди да се погледа и ја обработува тематиката на враќање кон природата и семејството. Мене ми се укажа чест да бидам тренер на кучето Стела кое има една од главните улоги во филмот. Овој предизвик беше навистина многу голем. Уште кога го видов сценариото сфатив дека има сцени кои се несвојствени за едно куче, особено за нашиот шарпланинец кое не сака многу да трпи влијанија. Има сцени во филмот кои беше тешко да се снимат со Стела, но на крајот успеавме како што ќе видите во филмот, рече Ристе Гиовски, тренер на кучето Стела.

Отворањето на новото кино во Велес ќе се реализира со почитување на пропишаните протоколи и максималниот број на гледачи по проекција е 80 лица.

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново