Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Skulptorskaizlozba fin

8.10.2020

Истата, која ја носи главната идеја и порака како и минатогодишната, заштитата на животната средина, ќе се одржи од 9 до 22 октомври 2020 година.

-Скулптурите ќе бидат изработени од отпадно железо и мермер. Тие се доказ дека отпадот може да биде искористен на најдобар можен начин – да се реупотреби и намени, со што ќе биде претворен во уметничко ремек дело и ќе го претставува новиот естетски лик на градот, рече градоначалникот Аце Коцевски.

Скулпторската колонија ја финансираат Општина Велес со 400. 000, 00 денари и Министерството за култура со поддршка од 200. 000, 00 денари.
Годинава на Меѓународна скулпторска колонија ќе учествуваат уметниците скулпторите од Велес Илко Стојановски, кој е и координатор на Скулпторската колонија, заедно со Ангел Коруновски и Тоше Јовановски, потоа Никола Пијанманов од Струмица, Горан Стаменков и Андреј Миновски од Скопје, како и гостинот Иван Ковачалиев од Република Бугарија.

На прес конференцијата присуствуаат и дел од учесниците на годинешната Скулпторска колонија, Илко Стојановски, Иван Ковачалиев и Андреј Миневски. Тие изразија задоволство од можноста да творат и да создадат дела кои ќе го красат Велес.

Поради актуелната ситуација со пандемијата предизвикана од Корона вирусот и заштита и превенција од ширењето на Ковид-19, оваа година учесниците ќе работат во домашни услови, односно во своите лични атељеа.

Уметничките дела кои ќе произлезат од креативните раце на учесниците, свечено ќе бидат откриени за време на одбележувањето на 9 Ноември, Денот на ослободување на Велес/У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново