Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Интересна приказна се врзува за најрепрезентативното парче накит од изложбата во велешкиот Народен музеј кое  веднаш штом  ќе влезете во приземјето ви го одзема здивот. Тоа е златната дијадема што сосема случајно е откриена на археолошкиот локалитет Градиште во село Згрополци. Кога работата веќе била завршена и кога археолозите почнале да ги затрупуваат гробовите од кои ги откривале предметите и накитот, на виделина излегла дијадемата. Со сета своја раскош и убавина блеснала меѓу ѕидовите. Сега таа е највпечатливиот накит  на изложбата. Со неа жените и девојките уште од праисторискиот период ги украсувале своите глави, отсликувајќи го општествениот статус, положбата и функцијата. Освен накитот, силен впечаток оставаат и ситните праисториски фигуринки и теракотните фигурини од хеленистичкиот период.

„Изложбата е правена за пошироката народна публика и токму заради тоа на одредени витрини има реконструкции со цел секој посетител да има одреден увид за нејзината намена и како тој предмет се користел во минатото. Можеби ние денес го гледаме како едно парче накит, меѓутоа во минатото некои од тие предмети имале и своја утилитарна намена“, рече виш кустос археолог на Музејот Анита Василкова Мидоска.

Од различни археолошки локалитети во општините Велес, Градско и Чашка се откриени предметите  и накитот од прасисторискиот, бронзениот и железниот период.

„Оние предмети од праисторискиот период најмногу потекнуваат од локалитетите Карталица и Ѕунивер од Извор и локалитетот Мрамор од Чашка. Предметите од бронзениот и железниот период се од општина Чашка и имаме неколку предмети од непознат локалитет, а предметите кои што се од античкиот период се откриени на локалитетот кале Згрополци, локалитет кој го истражувам веќе 7 години“, рече Мидоска.

Изложбата „Накитот низ вековите“ вчера беше свечено отворена во приземјето од зградата на Нароодниот музеј. За постителите ќе биде отворена до крајот на годината. Инаку изложбата е проект финансиран од министерството за култура и општината. Таа е работена скоро шест месеци и претставува извор на најрепрезентативните предмети кои што ги поседува археолошката збирка на Народниот музеј во Велес./Д.С

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.