Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Во неисцрпената ризница од повеќегодишното работење на познатите велешки фотографи Дамаскин и неговиот син Љубе Манушев , пронајдовме четири досега необјавени фотографии. Две од нив се направени во 1919/1920 година, на локација главна улица во Велес поточно во делот на денешниот плоштад Саармале. На нив Дамаскин го фотографирал и синот Љубе Манушев. На двете фотографии убаво се гледаат старите дуќани од надалеку познатата велешката чаршија а во позадина на едната се гледа зградата на тогашната Општина додека на втората фотографија се гледаат и јаворите на Саармале.

На трета фотографија мајстор Љубе Манушев со апаратот засекогаш го овековечил влезот на некогашниот Безистен што се наоѓал во старата велешка чаршија. Така фотографот им овозможил на повеќе генерации, освен современиците, да видат дека овој повеќе векови стар објект тогаш постоел но не и денеска.

Секако најинтересна е фотографијата на понтонскиот мост на реката Вардар што Манушев го фотографирал во 1941 година. На оваа фотографија се гледа како германските војници преку него ги пренесувале тенковите од левата на десната страна на Велес. Оваа фотографија мајстор Манушев ја направил крадешкум откако германските војници му забраниле да фотографира.

Ова е прво јаво објавување на овие фотографии што на порталот Дума му го овозможи семејството на познатите велешки фотографи. Првите три фотографии се стари 96 години додека последната, четврта фотографија е фотографирана пред 75 години./ С.А.

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново