Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Излегоа од печат последните броеви од списанието „Стрип креатор“ на Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес. Списанието е продолжение на поранешното „Стрип арт“ и заедно со специјалното издание „Стрип алманах“ е единственото стрип издание кое редовно се издава.

Со ова Македонскиот стрип центар продолжува да ја запазува традицијата да ги објавува наградените стрипови од претходниот, тринаесети по ред Интернационален стрип салон „Велес 2015“. Во најновите изданија на Стрип креатор се наоѓаат имињата на доајенот на македонскиот стрип Миле Топуз, како и на стрип цртачите Раде Дичоски, Мирко Бојаџиевски, Ненад Станчев, Оливер Цветковски, Јована Велинова, сестрите Ана и Јана Лазарески како и децата Никола Димов, и Димитар Димовски.

„Со свои авторски текстови за поранешната стрип ревија „МАК СТРИП“ како и за познатиот издавач Ервин Рустемагиќ се јавува Александар Стеванов, кој истовремено ги подготви и македонските фонтови во преведените стрипови. Впрочем, како што подвлекуваат во СЦМ-Велес,интернационалниот стрип салон и оваа ревија се место каде бројни македонски стрип автори ги издале своите први стрипови,први контакти со автори ,издавачи и фестивали од други држави, први искуства и поттик за нивно натамошно делување во развојот на македонската стрип сцена“, рече Томче Трајков.

Од Стрип центарот на Македонија велат дека на ова тло се уште има неискористен потенцијал во македонската стрип сцена, за што центарот максимално ќе се залага за нивно промовирање.

Даниела Саздова

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново