Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

За најмладите велешанчиња уште една детска претстава во театарот Џинот. „Мачорот во чизми“ е насловот на најновата детска претстава која премиерно ќе се изведе утре.. Претставата е работена според драматизација на Катерина Момева а во режија на Деан Дамјановски.

- Тоа е класична приказна за „Мачорот во чизми“, за мачорот кој што му помага на својот пријател господар да стигне до среќата, но е поместена во едно посовремено милје. Ние решивме дека тоа треба да бидат осумдесетите години, тука има еден танцов натпревар во кој што се борат двајцата, добриот и лошиот, за раката на принцезата, рече Дамјановски.

Ова е втора театарска претстава за деца на Дамјановски за велешки театар. Таа е работена според највисоки театарски стандарди,со одлична сценографија, светлосни и звучни ефекти. Во улогата на мачорот во претставата се појавува актерот Фаик Мефаиловски. Освен него настапуваат Кети Борисовска, Самоил Стојановски, Жарко Спасовски, Зорица Панчиќ.

- Правењето на детските претстави за нас актерите е како некое чистење. За да се направи добра детска претстава треба да се претвориш во дете , тоа знае да биде многу интересно и забавно, рече Мефаиловски.

Режисерот Дамјановски, очекува дека претставата освен деца, ќе привлече и повозрасна публика.. Сценографијата за претставата е на Филип Коруновски, костимите се на Катерина Чукниева а музиката ја изработи Сашко Костовски. „Мачорот во чизми“ ќе се одигра премиерно утре во 10 часот./Д.С

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново