Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

stripHavana fin

Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес го продолжува континуитетот на стрип изданија на македонски јазик. Издадени се стрип книгите „ ХАВАНА САД“ од Гани Јакупи од Косово , „РЕКВИЈЕМ“ од авторите Марко Стојановиќ, Марко Николиќ и Дејан Ненадов од Србија како и „1990-1999 ВИЗУЕЛНА ХРОНИКА НА МАКЕДОНСКИОТ СТРИП“ од Александар Стеванов , од Штип.

Првоспоменатите се македонски изданија на стрип книги издадени врз основа на богатата интернационална соработка што Стрип центарот од Велес ја реализира долги низа години.

strip fin

Книгата „1990 -1999 ВИЗУЕЛНА ХРОНИКА НА МАКЕДОНСКИОТ СТРИП “ претставува успешен обид на младиот, но веќе докажан македонски стрип сценарист и хроничар, Александар Стеванов да го афирмира и систематизира тешко видливиот, но реален континуитет на деветата уметност во нашата држава. Периодот што е обработуван започнува со осамостојувањето на Република Македонија кога во нашата држава веќе не се дистрибуираат изданија на српски јазик.

Освен споменатите стрип книги , од печат излезе и ревијата „СТРИП КРЕАТОР “ бр 29 и 30. Ревијаата е единствено македонско стрип издание во кое, освен подобрите стрипови од традиционалниот Интернационален стрип салон , заслужен простор добиваат и македонски автори од разни генерации како што се Миле Топуз, Александар Стеванов, Тоде Блажевски, Јана Илиевска, Васко Гаврилов, Ана Марија Стеваноска, Јана Бутеска.

stripRekvijemVekovnici

Издавачот укажува дека до сега не се издадени планираните стрип книги „Итар Пејо“ - 3 дел, од Диме Иванов - Димано и „Кирил и Методи“ од Миле Топуз. Двајцата автори се македонски стрип доајени. Причина за тоа се недоволните средства од страна на Министерството за култура. Доделената сума на средства не ги покрива ниту елементарните трошоци за печатење на што е укажано со поднесени жалби од страна на издавачот кој се надева дека во интерес на развојот на македонската стрип култура ќе биде разбран од министерството.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново