Таа за две години на вљубениците во поезијата им подари две стихозбирки во кои ја опејува љубовта. Младата велешанка, идна лекарка, по втор пат ги распосла своите емоции на бела хартија, во книга во која ги реди стиховите со најемотивните чувства од себе. И додека се читаат зборовите, нанижани во стихови, неспорно е дека Марија `Ртоска ги открива чистите човечки чувства на вљубените кои избликнуваат како вулкан, во волшебни воздишки од срцето.

Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес и годинава учествува на манифестацијата „Бела ноќ“ во Скопје. Стрип цртачите велат дека ланските позитивни искуства ги поттикнале на нови идеи пред се од увидените потреби за развој и афирмација на стрип културата во Скопје, како метропола на нашата држава. Така годинава Стрип центарот на Македонија ќе учествува со една пред промоција на 14 Интернационален стрип салон „Велес 2016“, со промоција на своите изданија , со работилница и слободни стрип разговори.

Претставата „Тројанки“ на Драмски театар од Западен Казахстан ја доби Гран При наградата на петнаесетиот Фестивал на античка драма „Стоби“. Режисерот на претставата Куандик Касимов е добитник на наградата за најдобра режија и актерката Бибигул Исалиева, која во претставата „Тројанки“ го игра ликот на Хекуба е добитник на наградата за најдобра женска улога.

Дваесет и шест дела со мотиви на дамнешни и помалку заборавени предмети што биле нераскинлив дел од македонската куќа и три портрети со ликот на Свети Стефан ја сочинуваат етно приказната на академскиот сликар Драги Хаџи Николов Аџи што љубителите на сликарската уметност можат да ја погледнат во Ликовниот салон во Велес. Тој е уметник со специфичен уметнички ракопис, рекоа на отворањето на изложбата, негови колеги. Сликарството на овој уметник, родум од Гевгелија, преставува потрага по совршенството на народните умотворби и ракотворби. Уметникот создал творештво во кое го открива нашиот бит како неразлично единство на народно ракотворната сакрална уметност.

„Добрата надеж“ е насловот на најновата премиера на велешкиот театар Јордан Хаџи Константинов Џинот, од авторот Херман Хеијерманс, во режија на Александар Ивановски. Станува збор за приказна за едно рибарско село и за односите меѓу сиромашните рибари и богатите бродосопственици. Во претставата се отсликува животот на оние кои што работат и нивните работодавачи како и големите класни разлики помеѓу нив.

Стрип центарот на Македонија – Велес објави дека претставници на Рашката школа за стрип од соседна Србија бидат првите специјалните гости кои ќе учествуваат на годинашниот интернационален стрип салон „Велес 2016“ што ќе се одржи кон средината на октомври.

Поврзани вести

 

Најново