По повод 27-ми март – Светскиот ден на театарот, Театарот „Јордан Х.К-Џинот“, Велес премиерно ќе ја изведе својата најнова театарска продукција „Кралските копилиња“, авторски проект на Сашо Димоски.

Промоцијата на поезијата на поетот Тоциновски ќе се одржи во вторник, на 20-ти март, во фоајето на Театарот „Јордан Х.К-Џинот“ во Велес. Модератор на поетската вечер ќе биде писателот и драматург Сашо Димоски. Избор од поезијата на Тоциновски ќе читаат актери од театарот, во музичка придружба на Сашко Костов.

Во слава и чест на Спасителот, Господ Исус Христос, хористките на Младинскиот црковен хор „Свети Кирил и Методиј“ во ново отворениот духовен храм што го носи името македонските просветители во Велес годинава го одржаа Великопосниот концерт.

Светскиот Институт за мир со седиште во градот Абуџа во Нигерија го постави велешанецот Љупчо Михајловски за Амбасадор на мирот во Македонија. Така пишува на Сертификатот што деновиве стигна на домашната адреса на Михајловски кој всушност покажува дека овој светски институт го следи творештвото и мисијата на на овој велешанец и затоа токму него го избрала за свој Амбасадор.

Одамна веќе знаеме дека во 1939 година нашиот сограѓанин, поет и револуционер, Коста Солев Рацин ја издал во Самобор, Република Хрватска, својата стихозбирка „ Бели Мугри “ на македонски јазик . Но, малкумина во Велес знаат кога и каде е издадена прв пат книга на Рацин по неговата несреќна смрт на планината Лопушник во 1943 година. Книгата  „Песни“ од Кочо Рацин, издадена 1945 година во Скопје, од Друштвото на уметници, книжевници и научници што го отпечатила печатницата „Гоце Делчев“, е првото повоено издание на делата на овој наш поет и револуционер.

Гостувањето на Драмското студио „Словото“ на Фестивалот во Сасари на италијанскиот остров Сардинија му овозможи вмрежување во повеќе европски културни мрежи. Тоа е бенефит од учеството и излегувањето на младите велешки театарски таленти надвор од Македонија. Овој фестивал освен што петнаесет дена во годината им нуди можност на талентираните ентузијасти да ја почувствуваат италијанската култура, традиција и театар исто така ги вкучува во европски проект со чија реализација граѓаните на Сардинија запознаваат туѓи култури и традиции.

Поврзани вести

 

Најново