Bitolski teatar 1

Шекспировиот „Јулие Цезар“ е клучно театарско дело за суштината на републиканското уредување на државата и опшеството. Доколку не е res publica поточно нешто што им припаѓа на сите граѓани, значи заедничко дело, државата неизбежно станува cosa nostra или дело на мафијата, дело и сопственост на една група а општеството се раздробува и исчезнува.

Kruznamasa1 fin

Новина што единствениот фестивал на античка претстава во Македонија ја воведе од годинава се токму кружните маси на кои актерите, драматурзите, режисерите разговараат и ги анализираат прикажаните претстави. Нив треба да ги има секој фестивал, било како и да е профилиран, што тежнее да биде квалитетен и препознатлив. Така смета драматургот на велешки театар Сашо Димоски кои заедно со Организациониот одбор одлучија да ги организираат за прв пат на годинешниот 17 Интернационален фестивал на античка драма „Стоби 2018“.

Digitalnaizlozba naslovna

Стоби е пред се град од камења а актерите,сите, се по едно камче во историјата што велешки театар ја создаваше во изминатите години поточно од 1992 до денеска. Со овие зборови актерката Слободанка Чичевска ја отвори промоцијата на дигиталната изложба на Фестивалот на античка драма „Стоби“ во која преку фотографии и текст, сочувани во архвата на велешки театар „Јордан Хаџи Константинов Џинот“, се забележани сите досега одиграни претстави. Особено интересно беше да се види почетокот на фестивалот и двете легендарни претстави на режисерот Сојан Стојановски „Електра“ и „Антигона“ одиграни во 1992 и 1993 година. Во двете, главната улога ја одигра актерката Слободанка Чичевска.

Lisistrata2 fin

Ниту дождот не ја демотивира публиката која по неколку години повторно до последно место го исполни амфитеатарот во Археолошкиот локалитет „Стоби“ каде во четвртокот, на 19 јули започна 17 Интернационален Фестивал на античка драма . „Стоби 2018 “ беше свечено отворен со претставата „Лисистрата“ работена по античкиот текст на Аристофан во режија на ерменскиот режисер Хакоб Газанчијан.

kvartet fin

Бенсман саксафон квартет  ќе одржи концерт во среда, на 18 јули,  во големата сала на Општина Велес. На програма се дела на Шахов, Николовски, Bensmann, moulaert, Smetana, Piazzolla.

Stobi naslovna

Со премиера на претставата „Лисистрата“ од Аристофан на велешки театар во режија на Хакоб Газанчијан во четврток на 19 јуни, свечено ќе биде отворен 17 Интернационален фестивал на античка драма „Стоби “. Фестивалот се враќа во амфитеатарот на археолошкиот локалитет „Стоби“. Свеченото отворање ќе започне во 21 часот.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново