Lamjov naslovna

Ретки се луѓето како Трајче Ламњов. Речиси немаше човек што него не го познаваше во Велес. Душа од човек и секогаш полн со добрина. И последниот залак леб одсекогаш го делел со другарите. Секому што му требаше помош Трајче притрчуваше да помогне. Тагата, веројатно ја имал и секогаш ја покривал со песна, со македонска песна. Од длабочината на својата душа Трајче пееше за Македонија која многу ја сакаше. Песните на Никола Бадев, Александар Сариевски, Кирил Манчевски, Пепи Бавтировски и многу други му ја разубавуваа душата и му беа како мелем на рана. Трајче беше голем човек во душа и затоа сите го сакаа. И во најтешките мигови знаеше да запее, но, и да пророни солза.

stobi fin

Нaционалната Установа Стоби го изработи првиот аудиоводич за археолошки локалитет во Република Македонија.

meksiko fin

Интернационалниот фолклорен фестивал „Велес“ кој годинава одбележа петнаесетгодишен јубилеј ќе остане запаметен по традиционалната гостољубивост на организаторите, по задоволните фолклористи, танцувачи, ансамбли, оркестри и вокални интерпретатори како и по големиот број на граѓани кои во сите четири фестивалски вечери го полнеше амфитеатарот на Младински парк.

TomeJanevski fin

Фестивалот ќе започне во среда, на 4 јули со дефиле од пред Средношколскиот дом„Лазар Лазаревски“ низ централните градски улици до амфитеатарот на Младински парк. Дефилето ќе го предводат мажуретки од Скопје и од Велес. Во поворката ќе учествуваат учесниците на ансамблите, културно уметничките друштва, оркестрите, пејачките групи и вокалните интерпретатори на годинешното фестивалско издание. Сите тие заедно ќе тргнат од пред ученичкиот дом во 19 часот и во Младински парк ќе стигнат во 20.15 часот за кога е закажан почетокот поточно свеченото отворање на јубилејниот МФФ „Велес 2018“.

Prva fin

На Малата сцена на Театар „Јордан Х.К-Џинот“, Велес во недела, на 1-ви јули во почеток во 20 часот ќе биде изведен мултимедијалниот перформанс „Р’тулци“ на Инкубатор лабораториите од платформата за развој на современата младинска уметничка сцена.

Postenska marka fin

Годинава кога родниот град Велес ги одбележува трите јубилеи поврзани со творештвото и делото на великанот 110- години од раѓањето, 75 години од смртта и 55 Рацинови средби, Македонски пошти издаде марка со ликот на Кочо Солев Рацин. Поштенската марка беше промовирана синоќа, на првиот ден од јубилејните средби. Пред присутните граѓани, поети и писатели, почитувачи на ликот и делото на поетот, претставници на Македонската академија на науки и уметности, на Друштвото на писатели на Македонија, вработени во Македонска пошта, во општина Велес марката ја промовираше директорот на ИТ секторот во ЈП Македонски пошти,Данчо Стојановски.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново