Одамна веќе знаеме дека во 1939 година нашиот сограѓанин, поет и револуционер, Коста Солев Рацин ја издал во Самобор, Република Хрватска, својата стихозбирка „ Бели Мугри “ на македонски јазик . Но, малкумина во Велес знаат кога и каде е издадена прв пат книга на Рацин по неговата несреќна смрт на планината Лопушник во 1943 година. Книгата  „Песни“ од Кочо Рацин, издадена 1945 година во Скопје, од Друштвото на уметници, книжевници и научници што го отпечатила печатницата „Гоце Делчев“, е првото повоено издание на делата на овој наш поет и револуционер.

Гостувањето на Драмското студио „Словото“ на Фестивалот во Сасари на италијанскиот остров Сардинија му овозможи вмрежување во повеќе европски културни мрежи. Тоа е бенефит од учеството и излегувањето на младите велешки театарски таленти надвор од Македонија. Овој фестивал освен што петнаесет дена во годината им нуди можност на талентираните ентузијасти да ја почувствуваат италијанската култура, традиција и театар исто така ги вкучува во европски проект со чија реализација граѓаните на Сардинија запознаваат туѓи култури и традиции.

Дел од претстави ќе се одиграат на големата и на малата на големата сцена, потоа дел од претставите ќе бидат наменети за изведба на малата сцена во зградата на театарот, како трета, а четвртата е фоајето каде се одржува поетскиот театар. Претстави ќе се одржуваат и во Стоби додека на крајот на месец март или почетокот на април во план е отворање на регионален Театар за деца во Велес под покровителство на велешки театар. Директорот на велеки театар Младен Крстевски ги соопшти претставите што годинава се очекува да ги работи театарот.

Националната галерија на Македонија ќе реализира тематска изложба „Урбани документи: пејсаж-град-предел“, во Ликовен салон, Велес. Станува збор за селектиран избор на дела на тема Урбан предел од богатата колекција на Националната галерија на Македонија и е сочинет од слики на познати и афирмирани автори, меѓу кои Михајло Шојлев, Димитар Аврамовски Пандилов, Лазар Личеноски, Борко Лазески, Вангел Коџоман, Томо Владимирски и други. 

Модератор на поетската вечер ќе биде писателот и драматург Сашо Димоски, а избор од поезијата на Меанџиева ќе читаат актерките Слободанка Чичевска, Весна Димитровска Бобевски и Маја Љутков во музичка придружба на Сашко Костов.

Модератор на поетската вечер ќе биде писателот и драматург Сашо Димоски, а избор од поезијата на Јачев ќе читаат актерите Талија Настова, Жарко Спасовски и Фаик Мефаилоски во музичка придружба на гитара од Сашко Костов.

Вечерта со поезијата на Ристо Јачев ќе се одржи во четврток, на 21 декември, во фоајето на Театарот „Јордан Х.К-Џинот“ во Велес, со почеток во 20 часот.

Циклусот поетски вечери е нова програмска активност на Велешкиот театар за афирмација и промоција на поезијата како книжевен жанр. Во рамките на циклусот еднаш месечно ќе се одржува поетска вечер во театарот посветена на поезијата на поети по потекло од Велес. Првата поетска вечер се одржа минатиот месец а беше посветена на поезијата на акaдемик Катица Ќулафкова. По поетската вечер на Ристо Јачев, во месец јануари предвидена е Вечер со поезијата на Павлина Климкар Меанџиева./У.Ј

 

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

Најново