Театар „Џинот“ Велес ќе настапи во официјалната програма на фестивалот „Охридско лето“ со претставата „Ана Комнена“ од Сашо Димоски, во режија на Ненад Витанов и Васил Зафирчев.

Театар „Џинот“ Велес ќе настапи на Фестивалот „Скопско лето“ со претставата „Синиот портокал“ од Џо Пенхол, во режија на Александар Ивановски. Гостувањето е во петок, на 14 јули, на малата сцена на МНТ, со почеток во 20 часот.

Театар „Џинот“ од Велес, во вторник, на 4ти јули, ќе настапи на Фестивалот „Бит Фест“ во Битола со претставата „Театар љубов моја“ од Валери Петров, во режија на Деан Дамјановски. Претставата ќе биде изведена на новата сцена на Народниот Театар Битола во 20 часот.

Велешани ќе ја одбележат десет годишнината на Францускиот филмски Фестивал во Македонија. Од петок, 16 до недела, 18 јуни годинава во Народниот театар „Јордан Хаџи-Константинов –Џинот“ ќе се одржат три вечери посветени на францускиот филм. Љубителите на филмската можност ќе можат да ги проследат следниве филмски остварувања:

„Велиш? ами каде ви се кралеви и цареви и тапија за земјата македонска“ се зборовите на Кочо Солев Рацин напишани како клучни во текстовите во кои полемизира и жестоко, искрено се спротивставува кон бугарските и србските негатори на Македонецот што синоќа во Беседата ги издвои проф. др Мишел Павловски кога зборуваше за големината на Рацин и неговата борба со аргументи за македонската посебност .Тој како член на претседателството на Друштвото на писатели на Македонија и како раководител на одделението за литература на 20 век на Институтот за македонска литература се осврна на рациновите текстови посветени на Богомилите и Богомилското движење во кои, како што рече, се чита рациновата убеденост за „едно чисто македонско јавление кое никнало во особени услови во кои живееле македонските славјански племиња“.

Младите креативни средношколци од Велес и годинава подготвија изложба со фотографии од стенсили кои се плод на стекнати знаења за време на двомесечната обука од модулот „Улична уметност“.
Организаторите се задоволни од посетеноста на изложбата на која беа презентирани нивните креативни дела како и од покажаниот интерес за активно вклучување на младите велешани во работилницата за практикување на стенсилите, како една од алатките за креативно изразување.

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

 

Најново