premieraMaliotprincvoKavadarci fin

28.10.2020

Театарот при Домот на културата „“Иван Мазов - Климе“ Кавадарци, премиерно ќе ја изведе детската театарска претстава „Малиот принц“ по текст на Антоан де Сент - Егзипери, а во адаптација и режија на Микица Илова.

Skulptorskaizlozba fin

8.10.2020

Истата, која ја носи главната идеја и порака како и минатогодишната, заштитата на животната средина, ќе се одржи од 9 до 22 октомври 2020 година.

STELA Stefkov

8.10.2020

Новото кино ќе биде отворено со филмот „Стела” во режија на Стојан Вујичиќ, во продукција на „Дрим фактори”, во копродукција со „Акшн продукција” од Србија и продукцијата „Моуна” од Германија.

Stripnaslovna fin

2.10.2020

Стрип центар на Македонија-Велес ги објави наградените стрипови од традиционалниот, 18 ти по ред Мегународен стрип конкурс „ВЕЛЕС 2020“.
Добитник на на парична награда, обезбедена од страна на општина Велес, за наградата „Златен стрип“ е Марко Стојановиќ од Р. Србија за сценарио ,Милорад Вицановиќ Маза од Бања Лука, БиХ и Аљоша Томиќ од Р. Србија за колор изданието на стрипот „ТHE ANCIENT- ДРЕВНИОТ“.

Racin fin

24.09.2020

Во предвечерјето сме на педесет и седмите ,,Рациновите Средби``, годинава во месец септември. И повторно поезија, нови книги, реферати... Недостасува само едно, вистината за погибијата на Кочо Солев на Лопушник. Дали сите ние направивме доволно да се дознае вистината? Не би рекол дека направивме.

PocesnoRacinovopriznanie fin

21.09.2020

Организацискиот одбор во состав Аце Коцевски, претседател и членовите професор Кристина Николовска, професор Људмил Спасов, професор Гоце Ристовски и професор Стефани Андреевска донесе одлука почесното Рациново признание за афирмација и популаризација на македонската литература и култура, надвор од границите на Република Северна Македонија годинава да се додели на професор д-р Виктор Фридман од Чикаго, САД и професор д-р Јоуко Сакари Линдстет од Хелсинки, Финска.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

web baner kozuvcanka 300x250 Duma

 
   
   
   
   

Најново