svetinikole fin

31.03.2020

Фејсбук група cоставена од неколку стотина членови, „Мајки на трудничко“, чиј основачи се токму жените на кои им истекува породилното отсуство, со допис до Дума.мк се обратија да го објави нивното барање упатено до владата поради настанатата ситуација со коронавирусот. Тие бараат да биде донесена одлука според која владата ќе го продолжи нивното породилно боледување затоа што тие не се во можност да ги остават нивните бебиња и да тргнат на работа. Во групата има велешанки, светиниколчанки, кавадарчанки кои го потпишаа барањето:

migranti fin

Дваесет и пет мигранти од Авганистан и Пакистан биле пронајдени при рутинска контрола на возило кај Свети Николе.

SVNIKOLE2

Градоначалникот на Општина Свети Николе, Сашо Велковски истакна дека e побарано од Полициската станица да се информираат колкав е бројот на граѓани кои биле во странство и дали се во самоизолација.

todorica fin

Поради препораките на Министерството за здравство за превенција од корона вирусот нема да се одржи традиционалниот Меѓународниот фестивал на изворен фолклор „Тодорица” во Свети Николе.

sasovelkovski fin

Осум години по раскинувањето на договорот за јавно-приватно партнерство за уличното осветлување преку извршно решение фирмата „Сити лајт“ од Струга на 10 февруари повлекла од сметката на Општина Свети Николе 210.000 евра. Оваа информација денеска ја соопшти градоначалникот, Сашо Велковски. Станува збор за договор за јавно-приватно партнерство за реконструкција и модернизација на осветлувањето на градот што градоначалникот на општината Роберт Ѓеоргиев го склучил во септември 2012 година а една година подоцна во август 2013 година го раскинал новиот градоначалник Зоран Тасев додека Советот потврдил во месец октомври 2013 година.  

zgrada fn

Зградата што денеска започна да се гради во населбата „Лозов расадник“ ќе биде дом за 48 лица од социјално ранливи категории. Таа треба да биде изградена за 1 месеци. Според министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, ако предвдените градежни работи течат според утврдената днамка вгодина, во април, зградата ќе може да ги прими станарите.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново