Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

mustafino fin

31.07. 2020

Исушените ниви со пченка, бостан и бавчите со градинарски производи во светиниколските села Мустафино и Ерџелија не се навадени деветнаесет дена. Тие само во денот понеделник имале по четири часа вода. За штетата што ја претрпеле, за утре, најавија протест ако до вечерва не остварат средба со раководството на Подружницата на Водостопанство во Свети Николе.

– Ако браната нема вода, барем да ни кажат, да си ја собереме опремата и да работиме нешто друго. Вкупно 19 дена нема вода. Кое растение ќе издржи без вода на овие температури. Ние сакаме само вода да се пушти до нивите за можеме да си ги прехраниме семејствата, вели Дејанчо Атанасов, земјоделец од Мустафино.

Раководството на Подружницата на Водостопанство соопшти дека не е точно дека нивите се суви 20 дена, но потврди дека имале рестрикции. Така само можело преку каналската мрежа да стигне вода и до нивите во Лозово и Дорфулија, каде уште не ни почнала сезоната за наводнување.

-Има диви приклучоци и земјоделците самоволно се приклучуваат на системот. Поради диво приклучените водата тешко стигнува до Лозово и затоа се одлучивме за рестрикции. На земјоделците им соопштивме дека рестрикциите ќе траат по пет дена, по што пак ќе добијат вода. Не гледаме причина за протести кога имавме повеќе средби со земјоделците, велат од Подружницата Овче поле.

Овој проблем, со наводнувањето во Овче Поле е повеќе децениски./У.Ј

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

            Општина Велес ја информира јавноста дека, третото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 14 август (петок) 2020 год. во периодот од 0500 до 0630 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 15 август (сабота) 2020 год.

            Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

           

                                                                                    Градоначалник

                                                                                    на Општина Велес,

                                                                                    Аце Коцевски

 
   
   
   
   

Најново