zgrada fn

Зградата што денеска започна да се гради во населбата „Лозов расадник“ ќе биде дом за 48 лица од социјално ранливи категории. Таа треба да биде изградена за 1 месеци. Според министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, ако предвдените градежни работи течат според утврдената днамка вгодина, во април, зградата ќе може да ги прими станарите.

bunari fin

Eден од шестте активни бунари, кои се чистат, во месноста „Дивљак” ќе се користи за вода за пиење за околу 700 жители на селото Горобинци.

SvetiNikole1

Во базенот пред црквата „Свети Никола“ свештениците на МПЦ, денеска, ги осветија водите во Свети Николе со што започна традиционалното одбележување на празникот Водици. Во него скокнаа и учесниците за да го фатат крстот што годинава заврши во рацете на Никола Петков. 

svetinikoleGiz1

450 килограми бебешко млеко во прав, бебешки кашички, бебешко млеко со додатоци, влечки и хигиенски влошки распредели граѓанска иницијатива на жени „ГИЖ“ од Свети Николе, во соработла со локалната самоуправа , во семејства кои живеат во селата Амзабегово, Кадрифаково, Ерџелија и во градот Свети Николе.

vezbasvetinikole1

Граѓаните на Свети Николе денеска имаа ретка можност да видат возила, вооружување и опрема која се употребува на заедничката воена вежба „Одлучен удар 19″ во која учествуваат околу 2.700 војници на АРМ и армиите на САД, Литванија, Албанија, Бугарија и Црна Гора.

Ginekoloskistol naslovna

Наместо на дрвен родилен стол стар четириесет години, од денеска, родилките на Акушерското одделение во светиниколскиот Здравствен дом „ Примариус д-р Гаврил Гаврилски“ ќе се породуваат на модерен и нов. Него го донираше Ротари клубот од Свети Николе потпомогнат од бизнис заедницата. Новиот родилен стол кој чини 4.800 евра со платен ДДВ го замени стариот дрвен и амортизиран како резултат на упорноста на медицинскиот тим на одделението кој цели деветнаесет години ја реализира кампањата „Пријатели на мајките и бебињата“ со цел да го подигне квалитетот на здравствените услуги во породилиштето.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново