Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prva fin

Од финансиски презадолжена до општина која за 10 месеци успеа да врати долг од над 12 милиони денари и да ги одблокира банкарските сметки. Тоа е најголемиот резултат што Градоначалникот Горан Стојановски го потенцираше во обраќањето на денешната свечената седница на Советот на Општина Чашка која го одбележа денот на општината.

- Само со домаќинско и посветено работење можат да се постигнат резултати. И досега а и во иднина ќе се борам за отчетно и транспарентно работење како и за почитување на основните човекови права и слободи затоа што тоа се темелни вредности на кои се заснова демократијата во Република Македонија а и на ЕУ кон која се стремиме, рече Стојановски.

Gosti fin

Градоначалникот и неговиот тим во општината излезот од затекнатата лоша материјална состојба го пронашле во изработката на проекти и обезбедување на финансиски средства од странски донатори, од Владата, од минситерствата и домашните Агенции.

Така во изминатите 10 месеци преку проекти општината ја обезбедила реконструкцијата на седум километри долгиот пат помеѓу селата Богомила и Согле што го користат и жителите на Теово, за изградбата на водоводен систем во село Горно Јаболчиште дополнителни 240 илјади евра од Европската инвестициона банка и од Министерството за транспорт и врски, покрај претходно обезбедените 250 илјади евра од ИПА програмата и од Светска банка. Проектот е доведен до фаза на тендерска постапка исто како и проектот за нов мост што ќе се гради до Ѕидан мост во Богомила кој во иднина ќе биде само пешачи и ке се користи како туристичка атракција.

Освен посветеноста кон зачувување на културно историското и архитектонско наследство општината води грижа и за здравата животна средина, рече Стојановски и го издвои проектот за редовно чистење на речното корито на река Тополка, од село Горно Јаболчиште до село Долно Јаболчиште, за што преку УНДП се обезбедени 2 милони денари. Исто така селата Оморани и Богомила ќе добијат фекална канализација која чини 325 илјади евра обезбедени од Европската инвестициона банка.

Naslovna fin

- Во населеното место Извор општината помогната од приватна фирма отвора Младински клуб додека со финансиска помош од 450 илјади денари, од Министерството за труд и социјална политика, клуб ќе добијат и старите жители на селото. Жителите на Чашка освен градинка и истурени канцеларии на Катастарот и на Министерството за труд и социјална работа,до крајот на годината, ќе добијат и спортска сала. Започната е нејзината изградба во дворот на основното училиште „Тодор Јанев“, рече Стојановски

kontejneri fin

Општина Чашка добила возило од Агенцијата за одземен имот додека од сопствен буџет набави возило за организиран начин на собирање комуналниот отпад од населените места во Чашка, особено од селата Горно и Долно Јаболчиште, Горно Врановци и Лисиче и триесеттина контејнери во вредност од 4 милиони и 155 илјади денари. /У.Ј

 

Поврзани вести

Web banner Duma Izvorska Izvor na 300x250px 01

Screenshot 2

52407849 472689196598964 4414210414364065792 n

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има
потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 15/04/2019 година.