Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

DetskagradinkaCaska1

Дваесет деца, во комбинирана група, на клонот „Бамби“ на ЈУДГ „Димче Мирчев“ во Чашка престојуваат во потопли и еколошки почисти простории. Во зградата се поставени котел и ново централно греење на пелети што ги топли децата додека нив воспитувачките ги образуваат а негувателските ги негуваат. Инвестицијата чини 8.500 евра и е донација што Општина Чашка ја обезбеди од Амбасадата на Полска.

- Младината и децата се судбна и иднина за државите.Се радувам што ги подобривме условите во градинката. Децата тука ќе бидат радосни. Ним и на вработените сакам да им посакам многу успеси во работата, рече Амбасадорот на Република Полска, Војциех Тицињски.

DetskagradinkaCaska4

Градоначалникот на Општина Чашка, Горан Стојановски, се заблагодари и го потенцираше дополнителен ефект од донацијата.

- Како што е редот, прво да се заблагодарам на амбасадата и Амбасадорот. Се надевам на нови соработки. Оваа инвестиција или донација ќе придонесе заштеда на финансиски средства кои ќе можат да се пренаменуваат и насочуваат за наредни, нови, потреби на децата од овој клон на детската градинка, рече Стојановски.

DetskagradinkaCaskaPARNO

Во населбата Чашка постојат родители кои сакаат да ги запишат своите деца во градинка. Последни кои дошле и се интересирале вчера биле две млади мајки. 

Дваесетте дечиња се почетна група која според зборовите на директорката на ЈУДГ „Димче Мирчев“, Ефтимија Карбева Лукарова има можности да се зголемува.

DetskagradinkaCaska2

- Ваквите донации, како денешната, овозможуваат подобрување на условите за престој на децата во градинка. Капацитетот на клонот овде во Чашка дозволува упис во градинка на нови дечиња.Вработените стојат на располагање. Полниот капацитет на овој клон би бил со прифатени педесет дечиња, додаде Карбева Лукарова.

Дечињата денеска со чоколадни бонбони и песнички го пречекаа Амбасадорот Тицињски и неговите соработници кои им поделија подароци составени од повеќе изданија на книги со сказни и бајки, прибори за пишување и боење како и боенка од која ќе можат да се запознаат со убавините на Република Полска.

DetskagradinkaCaskaKOTEL

Освен децата во градинката, бенефит од оваа донација, ќе имаат и сала за состаноци на Советот на Општина Чашка како и канцелариите на Центарот за социјални работи, Катастарот и на Матичната службата, бидејќи сите се наоѓаат во истата зграда која доби нов котел, цефки и радијатори. /У.Ј

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново