Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Voz na most od dron

Утринскиот патнички и два товарни возови, кои сообраќаат кон Гевгелија, денеска веќе поминаа по мостот на Црна Река. Таму, на тој дел од делницата на железничката линија минуваат со 20 км/час. Нормализирањето на сообраќајот следи по четириесетдневната поправка на носечкиот столб на мостот и по пресметаната загуба на ЈП „Македонски железници“ од речиси еден милион и 360 илјади евра.

vozot fin

Вчера доцна попладне кога помина првата локомотива тешка 120 тони професорот по бетонски мостови на Градежен факултет Скопје, Горан Марковски констатираше дека мостот е безбеден за патнички и товарни композиции.

- Резултатите се одлични и се совпаѓаат со пресметките што претходно ги имавме, рече Марковски.

Goran Markovski profestor po betonski mostovi na Gradezen fakultet Skopje

Прашан дали реконструкцијата нуди трајно решение за четириесет и осум години стариот мост, Марковски одговори:

-Сметаме дека оваа санација што е направена сега за тие елементи на мостот може да премине во трајно решение за мостот. За попрециен одговор мора да се направат подетални истраги на целата конструкција, рече Марковски.

Помошник директорот за пруги во МЖ, Владимир Трајковски, најави уште контроли и мерења до целосната гаранција за стабилноста, сигурноста и безбедноста на мостот..

Vladimir Trajkovski pomosnik direktor za prugi vo MZ

-За почеток по мостот ќе се вози со намалена брзина од 20 км на час. Ќе вршиме контроли и мерења и доколку констатираме дека нема проблеми во однос на состојбата на мостот предвидуваме да го пуштиме сообраќајот нормално да се одвива на овој дел на пругата, рече Трајковски.

mostizgradba fin

Железничката пруга Скопје – Гевгелија е дел од Коридорот 10 преку кој солунското пристаниште е поврзано со Европа. Мостот на Црна Река попушти на 29 септември, годинава кога машиновозач додека управуваше со композиција ја забележа пукнатината во носечкиот столб. /У.Ј

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

banerknigovodstvo

Најново