СДСМ и коалицијата на изборите во неделата освои 9 советнички места во кавадаречкиот совет и со тоа имаат мнозинство во советот. Конечните податоци кажуваат дека СДСМ освоил 10.538 гласа. ДИК  ги објави имињата на советниците кои ќе бидат дел од советот.

Кандидатот за градоначалник на СДСМ за Кавадарци, Бетиане Китев денеска се заблагодари за подршката која ја доби од кавадарчани во првиот изборен круг и е оптимист дека кавадарчани ќе го следат трендот во земјава и во вториот круг ќе изберат градоначалник од СДСМ.

Кандидатот за градоначалник на ВМРО-ДПМНЕ за Кавадарци Митко Јанчев во писмено обраќање до јавноста искажува благодарност за освоени гласови во првиот изборен круг и им ја честита победата на градоначалниците кои победија во прв круг.

Кавадарци, Росоман, Градско и Демир Капија не избраа градоначалник во првиот круг. Ова го покажуваат првичните резултати од ОИК. Нов градоначалник добија Велес и Неготино.

Првичната оценка е дека вчера имавме фер и демократски избори.

И понатаму гласањето во Тиквешијата се одвива без проблеми. Единствено на гласачко место во ООУ „Тоде Хаџи Тефов“ за момент е запрено гласањето откако избирачкиот одбор забележал дека постар граѓанин кој дошол со сопругата се обидел да гласа и за неа. Гласачот бил спречен во таквата намера, а случајот го евидентирал избирачкиот одбор.

Сите гласачки места во Тиквешијата се отворени точно во 7 часот и според информациите од Општинските изборни комисии гласањето протекува без проблеми. Се бележат ситни технички проблеми кои веднаш се отстрануваат.

Поврзани вести

 

Најново