Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Со џаламарско оро џаламарите  од повеќе кавадаречки села денеска ги бркаа лошите духови.  Василичарските огнови од синоќа беа распламтени во Бегниште, Ресава, Дреново и село Сопот.  Таму  традиционално на празникот Василица се дава најголемо внимание.

Во селото Дреново жителите беа покрај огнот, а џаламарите ги посетуваа куќите на своите соселани. Невестата беше дарувана со пари, останатите од џаламарската дружина добиваа и други подароци, храна и пијалоци. Се верува дека вревата која ја прават со клопотарци ги брка лошите духови од селото.

Жителите на село Дреново раскажуваат дека џаламарската традиција во селото е присутна од дамнина. И најстарите жители паметат за овие обичаи, а помладите раскажуваат за василичарската традиција во селото.

„Огнот е запален синоќа околу 19 часот. Цела ноќ се претстојува покрај него, а денеска од утринските часови се до пладне џаламарите одат во посета на куќите во селото каде добиваат подароци. Потоа собраната храна се поставува на заедничка трпеза во селото со што продолжува прославата на Василица“ раскажуваат дреновци./А.Д

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

PITIJADAVELES1

Најново