Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Бидејќи до денеска на пладне не им беа исплатени двете заостанати плати, вработените во Фени индустри денеска излегоа на протест. Го блокираа патот Градско – Прилеп.

Претседателот на синдикалната организација, Ѓоре Палитов рече протестите на вработените ќе продолжат се до исполнување на нивните барања.

„Бараме да почнеме да работиме, без разлика кој би бил инвеститор. И нормално, да ни се дадат двете заостанати плати, нагласи тој.

На денешниот протест беа и транспортерите кои превезувале руда за Фени. И на нив не им биле исплатени надоместоците за транспорт од месец март.

„И ние посакуваме што поскоро да дојде инвеститор да не исплати и да почнеме да работиме. Се плашиме да не останеме без пари, рече Душко Пауновски.

    Претседателот на транспортерите кои ги имало околу двеста со шеесетина камиони, Трајче Пејовски нагласи дека ќе ги бараат своите пари од банките кои како доверители побарале стечај.

    -За еден месец имаме загуба од сто илјади евра. Банките си сметаат камати а ние чекаме додека камионите ни лежат, соопшти тој, информирајќи дека побаруваат околу четири милиони евра.

    Транспортерите најавија дека од следниот протест ќе ги има во поголем број.

    Протестот започна во 12 и траеше до 14 часот. Се пропуштаа само итните случаи.

На 29 минатиот месец Велешкиот суд одлучи да биде отворена стечајна постапка за фабриката а преку која трите најголеми доверители банките излегоа со најава дека ќе пронајдат заинтересиран инвеститор кој ќе ги превземе сите обврски и исплаата на плата на вработените.

Меѓу работниците има поделени мислења околу денешниoт штрајк и додека едни веруваат дека ова е најдоброто решение ,други пак сметаат дека малку се брза со оглед на тоа дека поминале само 5 дена од влeгување на комбинатот во стечај. Дел од работниците кои платиле за дрва за огрев преку синдикалната отрганизaција сега ги чекаат парите да им бидат вратени за кои што добиле и ветување од раководството на фабриката./A.Д

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.