Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Студентите на Архитектонскиот факултет со свои проекти ќе даваат нов лик на Кавадарци. Нивните предлози и идеи ќе бидат дел од идното уредување на градот. Денеска градоначалникот Митко Јанчев и деканот на факултетот д-р Огнен Марина потпишаа меморандум за соработка, токму со таа цел, младите со своите проекти да дадат поубав лик на градот.

„ Студентите и целокупниот капацитет на Архитектонскиот факултет ќе бидат вклучени во овој меморандум за соработка за давање студии и идеи за наши потреби. Општина Кавадарци ќе изготви приоритетни проблеми и видувања за развојот на градот и ќе ги прати до факултетот, а од факултетот ќе добиваме помош од факултетот во развојот на градот. Покрај деканот и професорите имаме и 90 студенти, гости,  кои денеска ќе ни презентираат нивна визија и гледање за проблемите во град Кавадарци. Ми се чини дека е вклучен и градскиот плоштад за негово раззеленување и разубавување и вклучување на други содржини. Се надевам на успешна соработка со овој факултет бидејќи нивниот капацитет е немерлив“ рече градоначалникот Јанчев непосредно по потпишувањето на меморандумот.

Проекти на студентите со нивните гледања за развој на градот во делот на екологијата со повеќе зеленило, пешачки и велосипедски патеки беа презентирани во големата сала на општината.

Деканот на факултетот, д-р Огнен Марина го поздрави потпишувањето на меморандумот и нагласи дека целиот капацитет на факултетот ќе биде искористен за проекти кои ќе дадат убав лик на Кавадарци.

„Архитектонски факултет,  од студентите и студентските проекти па се до професорите и стручните и научни студии,  кои можеме да ги изработиме,  демонстрираме капацитет,  не само за справување со предизвиците кои ги имаат градовите во Македонија,  туку и нашата посветеност заедно со локалната заедница да ги споделиме нашите знаења и искуства за да создадеме подобри градови, подобри локални заедници“ рече деканот.

Тој  нагласи дека студентските трудови секогаш се базирани на сериозни анализи и истражувања кои се работат во текот на еден семестар.

„Идејата на студентските трудови,  на вакви конкретни задачи,  е дека тие даваат една широчина на согледувањето на можните сценарија за развој на деловите од градот. Дел од нив секако можат да бидат и реализирани и имаат поголема доза на реалност, другите се малку послободни согледувања, но мислам дека е важно кога се почнува со еден проект да се согледаат сите можности, а потоа граѓаните, градоначалникот,  советот ќе ги развиваат проектите за кои сметаат дека се важни и имаат приоритет“ рече Марина.

Првиот човек на овој факултет со кој ќе соработува Кавадарци потенцира дека студените на Архитектонскиот факултет се извонредни не само како студенти туку и како креативци и автори.

„Ние инсистираме и тоа е и политиката на овој деканат,  нивните искуства во решавањето на проблемите и предизвиците мора да бидат во соработка со локалната заедница. Улогата на архитектите, урбанистите и планерите   секогаш,  не е само архитектонска, не е само уметничка,  туку таа е и општествено одговорна“, рече д-р Огнен Марина.

Тој го потенцира фактот дека Кавадарци секогаш бил во фокусот на архитектите и планерите и дека пред неколку децении професор од факултетот ги подготвувал урбанистичките планови на Кавадарци.

„Се разбира дел од оние точки, објекти кои се автентични во градот и кои се дел од идентитетот на градот, да ја спомнам спомен костурницата, паркот, центарот на градот, па дури би рекол и зградата на општината се предизвик и би рекол една од ретките средини каде можеме да се почувствуваме градски . Врз основа на сето тоа искуство на тој историјат на градот ние можеме да размислуваме и за иднината“ рече деканот на Архитектонскиот факултет.

Aнгел Данов

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.