Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Feni fin

Во печката на „Фени” денеска беше изгорено неупотребливо и оштетено оружје од МВР. На настанот присуствуваше министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски кој рече дека станува збор за придонес кон одбележувањето на 9 Јули - Светскиот ден за борбата против малото и лесно оружје и покажување на грижа во однос со состојбите со оружјето во Република Македонија.

– Ние ги спроведовме сите можни процедури кои значеа формирање на комисија, која ќе изврши целосна проценка за количините на оружје кои се неупотребливи или целосно оштетени. Станува збор за 590 парчиња оружје и тоа пиштоли, автоматски и полуавтоматски пушки, воздушни пушки, пушкомитралези кои биле користени во разни единици на МВР и сега се надвор од употреба, рече Спасовски.

Тој додаде дека постапката се реализира согласно одлука на Владата, одредбите од законот за користење и располагање со ствари во државна сопственост во која се испочитувани сите процедури како и извештајот на комисијата.

oruzje fin

Неупотребливото оружје се врши во „Фени индустри” бидејќи располага со функционални печки наспроти „Југохром” и „Макстил”. Само во овие три производни капацитети во државата може да се ништат неупотребливи производи. 

Министерот Спасовски во име на МВР му се заблагодари на раководството на „Фени индустри“ за бесплатното ништење на неупотребливото оружје./У.Ј

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново