Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kavadarci1

Ниска излезност, а висока поддршка на договорот со Грција и влез во НАТО и ЕУ. Ова се резултатите од вчерашното референдумско изјаснување на жителите на четирите општини од Тиквешијата.

На ниво на овие четири општини 17.251 граѓанин се изјаснил позитивно, а против гласале 2167 жители на Тиквешијата.

Во Кавадарци правото на глас го искористиле 10.966 граѓани или 33,99% од вкупниот број запишани избирачи. Од нив 9292 или 84,73% се изјасниле дека го поддржуваат договорот со Грција и се за влез во НАТО и ЕУ. Против на референдумското прашање одговориле 1305 кавадарчани или 11,9%.

И неготинци кои излегле на гласање дале позитивна поддршка на референдумско прашање. Гласале 5972 граѓани или 37,55% од вкупниот број граѓани со право на глас. 5064 од нив или 84,8% се изјасниле ЗА, а 655 или 10,97% биле против.

Во Росоман излезноста е 32,54% или 1088 граѓани од вкупниот број во избирачкиот список излегле на гласање. ЗА гласале 945 од нив, а против 102.

42,41% од избирачите во Демир Капија вчера гласале. Од нив 899 граѓани одговориле ЗА, а 105 против на референдумското прашање.

Гласањето во сите општини од Тиквешкиот регион помина без проблеми во фер и демократска атмосфера./А.Д

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

PITIJADAVELES1

Најново