Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ang1

Бизнисмените од Тиквешкиот регион денеска имаа двочасовна средба со вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев. Разговараа за проблемите со кои се соочуваат во работењето, а им беа понудени владините програми со кои се помага економијата.

Анѓушев нагласи дека преку овие средби минатата година владата детектирала три главни предизвици за раст на македонската економија и тоа раст на конкурентноста на македонските компании на меѓународни пазари, намалување на административни постапки за бизнис секторот, како и обезбедување на квалитетен кадар за потребите на стопанството. Рече дека со програмите и мерките кои ги нуди владата ќе им се помогне на бизнисмените.

„Проблеми во економијата има многу и секогаш ќе има. Она што се обидовме да го направиме. Оваа година за прв пат направивме еден закон за финансиска државна помошка  со која се опфатени македонските клокпани се опфатени. Првите 100тина компании веќе добија таква државна помош, односно добија договори а помошта ќе биде исплатена до крајот на годината. Тука има и кавадаречки компнии. Следната година ќе има повеќе средства за поддршка во фондот за иновативност и технолошки развој. Сите комапании кои ги задоиволуваат критериумите можат да добијат средства за подобрување на нивната технологија“ рече Анѓушев  и нагласи дека идеата е компаниите да растат и да бидат конкурентни и надвор од Македонија, бидејќи многу е мал бројот на компании во земјава кои се извозно ориентирани.

biz12

„Она што јас се обидов да го направам в о владата, а имаше поддршка од премиерот и сите министри од економските ресори е да колку што може повеќе пари вратиме во економијата, не само да зимаме од економијата и да враќаме во социјалата, туку колку што може повеќе пари да вратиме во реалната економија за да помогнеме стопанството да се развива. Само реалната економија, приватното стопанство на долг рок е оддржливо“ нагласи вицепремиерот.

Тој информираше дека за поддршка на стопанството, Владата во 2018 година обезбеди рекордни средства од буџетот во висина од над 30 милиони евра, кои се реализираат преку неколку економски програми. Вицепремиерот се осврна и на Владините политики и програми со кои ќе се намалат административните процедури и ќе се влијае на намалување на невработеноста од една страна, како и обезбедување на квалитетен кадар за потребите на стопанството од друга страна.

За да се реши проблемот со потребите  на кадар во компаниите, се планира на локално ниво да се детектираат сите невработени лица на ниво на општина, како и потребите за вработени во компаниите во општините, а потоа преку процес на преквалификација, да се обучат кадри за потребите на компаниите и да се намали невработеноста во државата“, нагласи Анѓушев./А.Д

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.