Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

20191224 135731Под мотото „Животот со алкохол е ропство – одбери слобода“, општинскиот совет за превенција од малолетничко престапништво Кавадарци спроведува кампња за подигање на свеста кај родителите и малолетниците за почитување на законските прописи и промоција на здрави животни стилови кај младите.

Родителството е една од најтешките улогу кои ги имаме. Се чини дека со годините предизвикот се зголемува, а врвот го достигнува кога децата се во т.н тинејџерски години. Тоа е времето кога се стекнуваат многу вештини, но и лоши навики. Консумацијата на алкохол е една од најчестите. Родителите имаат голема одговорност во превенирање на оваа покјава – велат од општинскиот совет за превенција од малолетничко престапништво и апелираат до родителите, да бидат блиски со своите деца, да разговараат и секогаш да се контактираат децата ако не се вратат дома после полноќ.

Во рамки на оваа кампања против продавање, точење и послужување алкохол на малолетници деновиве беше одржан работен состанок со сите поголеми маркети во градот, угостителски објекти, пивници и тобако киосци.

„Интензивно на оваа проблематика се одржуваат и состаноци на Совети на родители и родителски средби во сите училишта. Целта е иста, да се почитуваат законските одредби и да не се продава или послужуваат алкохолни пијалоци на малолетниците што е кривично дело и да немаме случаи на пијанство до коматозни состојби кај малолетниците кога медицинските екипи буквално се борат да ги спасат нивните животи“ вели Димитар Каракулев, инспектор по превенција во кавадаречката полиција и апелира доколку забележите случај на продавање алкохол на малолетници можете да пријавите веднаш до надлежните институции или на тел.број 192 и да го задржите кратко време малолетникот со алкохолот. Одговорноста е на сите, родители, образование, институции, приватен сектор.

А.Д

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново