Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

SvtrifunKV1

„За многу години Свети Трифун, повеќе род на лозјата и повеќе вино и ракија во бочвите“, меѓусебно си го честитаа денеска кавадаречките лозари, празникот на заштитникот. Со нив на плоштадот во центарот на градот беа и политичарите, странските дипломати, бизнисмените и граѓаните.

Домаќин на премиерот Оливер Спасовски, министерот за земјоделство Трајан Димковски, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка Николче Бабовски и амбасадорите на повеќе држави беше градоначалникот Митко Јанчев.

Zakrojuvanje finKV

Премиерот Спасовски во изјавата за медиумите нагласи дека и во наредниот период ќе продолжи поддршката кон производителите на грозје.

„Заедно се радуваме на почетокот на новата лозарска година. Заедно го славиме нашето македонско вино, нашиот бренд, по кој сме почитувани во светот. За да ги направиме нашите вина и винската индустрија уште по конкурентни во светски рамки преземавме обврска и да вложуваме во лозарството. Нашата долгорочна цел е сигурно производство и откуп на грозјето. Цената ќе ја формира пазарот, но владата ќе создава услови и амбиент за стопанисување. Решивме долгогодишен и наследен проблем што го имаа лозарите. Оваа влада го исплати долгото што Повардарие и Стефани и другите го имаа кон лозарите за производството за 2014 и 2016 година. Вкупно исплативме 100,5 милиони денари и исправивме една голема неправда што им беше нанесена на лозарите од овој регион“ вели Спасовски и посочи дека годинава кон лозарството како извозно ориентирана гранка ќе се исплаќаат 20% повисоки субвенции.

Jancev fin

Градоначалникот Митко Јанчев упати честитка по повод празникот до сите лозари.

- Ова е убав ден за Тиквешијата, ова е убав ден за нас кавадарчани. Во Кавадарци речиси да нема семејство кое не одгледува винова лоза. Ова макотрпна работа е дел од нашата култура и нашето секојдневие. Кавадарчани секогаш ги пречекуваат своите гости со широка насмевка, чашка жолта ракија и  чаша вино, порача Јанчев.  

Гостите на денешната манифестација во Кавадарци ги посетија и штандовите на винариите кои беа поставени на плоштадот. Тој доби лик на голема винарија во која се дегустираа вина, ракии, вињак и производите од грозје./А.Д

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново