Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

42547877 2266394970251218 5420250290920095744 o

8.04.2020

Во самоизолација се осуммина вработени во Основното јавно обвинителство Кавадарци, пет полицајци од полициската станица и еден доктор. Eден обвинител и неколкумина од полицајците биле на увид во изнајмениот дел од куќата во Кавадарци, каде почина албанскиот државјанин. Неговиот леш беше откриен  во недела на 6 април, во изнајмен дел од куќа во Кавадарци. 

Поради присуството на увидот по службена должност на јавен обвинител, мерки на самоизолација се препорачани на сите вработени во Основното јавно обвинителство во Кавадарци, , потврдуваат за „Дума.мк“  од обвинителството. Тоа до понеделник нема да работи. Првичните информации се дека ниеден од овие службени лица нема симптоми на Ковид -19, но поради безбедност,  мора да останат во самоизолација, додека се чекаат резултатите од направените тестирања.

Целосна дезинфекција била направена на службените простории во обвинителството и во полициската станица.

„Позитивен на „Ковид 19“ е албанскиот државјанин кој беше пронајден мртов во Кавадарци“, потврдуваат од Центарот за јавно здравје Кавадараци. До нив стигнале резултатите од позитивниот тест на албанскиот државјанин по земениот брис додека лешот бил на обдукција во Судска медицина.

 Ова лице било на возраст од 44 години, а работело во Кавадарци и во Штип.Членови на неговото семејство се стигнати од Албанија во Кавадарци и чекаат да се средат документите како би можеле безбедно да го транспортираат до неговото родно место и да го погребат. Сега лешот се наоѓа во капелата на градските гробишта во Кавадарци.

 Исто така, надлежните, ги бараат лицата кои биле во контакт со починатиот албански државјанин. Била извршена и дезинфекција на куќата во која живееше под наем и беше откриено починатото лице инаку странски државјанин./А.Д

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново