Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

100953340 166373184921496 3917014666487791616 o

29.05.2020

Во кавадаречкиот суд денеска  се одржа судење во постапка за деца согласно одредбите од Закон за правда на децата.

100942438 166373278254820 8923140242177785856 o

На судењето кое се одржа online, со воспоставување двонасочна аудио визуелна комуникација, учествуваа претставник на Центарот за социјални работи Кавадарци, Јавен обвинител и двајца бранители - адвокати на децата“ информираат од судот и додаваат дека согласно чл.92 од Законот за правда на децата, на претставници од канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје, им беше овозможено да го следат судењето online./А.Д

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново