Екологистите од невладината организација „Еко живот“ од Кавадарци денеска реагираа поради сечењето на дрвја со градскиот парк во Кавадарци. Сметаат дека е прекршен законот за животна средина и некој сака да им го одземе правото на кислород на кавадарчани.

Дваесет и тригодишниот Д.Р. од Прилеп вчера 20 минути се борел со водата во канал за наводнување за да го спаси својот 59-годишен колега Л.М. од Неготино, кој претходно при трасирање на гасовод, во атарот на селото Шивец, паднал во отворениот канал и почнал да се дави.

Студентите на Архитектонскиот факултет со свои проекти ќе даваат нов лик на Кавадарци. Нивните предлози и идеи ќе бидат дел од идното уредување на градот. Денеска градоначалникот Митко Јанчев и деканот на факултетот д-р Огнен Марина потпишаа меморандум за соработка, токму со таа цел, младите со своите проекти да дадат поубав лик на градот.

Со цел поголема безбедност во сообраќајот и смирување на брзината на автомобилите денеска во Кавадарци започна поставувањето на пластични пречки по улиците пред училиштата во градот. Како што велат од општината, овие пречки би требало да спречат брзо и непрописно возење.

Сите вработени остануваат на работа во кавадаречкиот комбинат за производство на феро никел „Фени индустри“. Комбинатот е даден под наем со одлука на одборот на доверители и се очекува негово почнување повторно со работа за помалку од еден месец. Склучен е договор со швајцарското друштво GSOL за преработка на никелова руда за што ќе се исплаќа  месечен надомест од 1.200.000 евра.

Со 30 отсто од вредноста општина Кавадарци ќе го подржува поставувањето на термо изолациони фасади на зградите за колективно домување како дел од мерките за енергетска ефикасност.  Ваква одлука едногласно, донесе кавадаречкиот совет на последната седница.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново