По примерот на големите европски градови и улиците во Кавадарци од денеска ќе се пометуваат машински. ЈП Комуналец доби современи машини т.н метларки со кои треба да се добие и поголема хигиена на градските улици.

Едногласно кавадаречкиот совет денеска во рамки на шестата редовна седница ја усвои програмата за одбележување на празникот на лозарите „Свети Трифун“. За денот кога симболично се закројува виновата лоза, од општинската каса на Кавадарци ќе се потрошат 1.200.000 денари за прослава.

Дваесет и четири годишниот М.Ј од Кавадарци пред два дена е фатен како продава дрога, информираше портпаролот на СВР Велес, Верољуб Додевски.

И понатаму Кавадарци е меѓу градовите со зголемено загадување со ПМ 10 честички. Податоците од Министерството за животна средина и просторно планирање покажуваат дека во петокот, саботата и неделата во Кавадарци е надминат дозволениот праг на суспендирани честички со големина до 10 микрометри на метар кубен.

Со посебни мерки лозарите да бидат обесштетени од државата за старите долгови од визбите. До јуни годинава подрачната единица на министерството за земјоделство да се произнесе за очекуваните количини на грозје, а визбите за планираните количини за откуп. Цената на килограм грозје да се утврди согласно трошоците за производство и просечната нето плата во земјава. За секој килограм грозје визбите да дадат банкова гаранција или државата да даде гаранции. Ова се заклучоците што лозарите ги донесоа на вечерашнава трибина организирана од новото здружение на лозарите, градоначалникот Митко Јанчев, а  на која присуствуваа и претставници на владата, на институции  и пратеници од Кавадарци.

Честа е појавата во Кавадарци пепелта од шпоретите на тврдо гориво да се исфрла во контејнерите за отпад, а притоа жарот да го запали контејнерот. На овој начин доаѓа до дополнително загадување на воздухот кој го дишат граѓаните, а кој речиси секојдневно е контаминиран со ПМ10 честички над дозволеното.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново