Само 15 нови случаи на грип се евидентирани во Центарот за јавно здравје Кавадарци изминатава недела што значи дека и понатаму активноста на грипот е ниска. Лекарите не ја исклучуваат можноста вирусот поагресивно да започне да се шири во текот на февруари.

Голем број верници денеска го исполнија кејот на реката Луда Мара во Кавадарци каде се изврши голем богојавленски водосвет по повод верскиот празник Богојавление – Водици.

 

  Триесет и едногодишниот Д.Л од Кавадарци вчера бил повреден од автомобил во близина на мотел „Дреново“, информираат од МВР.

Стотина лозари денеска протестираа пред портите на „Стефанс винарија“ во Кавадарци. Велат,   ги напушта трпението,  бидејќи сеуште не им се исплатени парите за грозјето што го продале на оваа винарија во 2015 година. Нивните пресметки велат дека визбата на лозарите им должи околу 1 милион евра. Бараат владата и министерот за земјоделство активно да се вклучат во решавањето на овој проблем, бидејќи и други винарии им должат.

Производителите на грозје кои својот род во 2015 година го предале во винаријата „Стефанс“ во Кавадарци, а сеуште не ги добиле парите ќе протестираат.

Жителите на Тиквешијата генерално пијат здрава вода, покажуваат резултатите од годишниот извештај на центарот за јавно здравје за исправноста на водата за пиење од градскиот водовод Лукар.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново