Берачите на боровинки во Кавадаречко ќе можат од први август да си извадат дозволи за собирање на шумски плодови. Тоа е документ што мора да го поседува секој берач на боровинки во ридско шумските предели на општината. Дозволата што чини 400 денари се обезбедува во „Бор“ поточно кавадаречката подружница на “Македонски шуми”.

Kуќа од еколошки материјали градеа во градот Шабац кавадаречките екологисти во рамките на меѓународен проект во Србија. Тие се градат со природни материјали како слама, трска и кал за да го намалат органскиот отпад во природата. Штом се вратија во Кавадарци екологистите ги споделија стекнатите знаења. Претседателот на ,,Еко-живот”, Роберто Паризов вели дека ваквите проекти ќе треба да ја зголемат еколошката свест и во Македонија.

Кавадаречкиот совет денеска расправаше и ја усвои програмата за стопанско туристичката и културна манифестација „Тиквешки гроздобер“ во рамки на продолжението на 59 тата седница. Оваа точка минатата недела  беше одложена со цел да се обезбеди присуство на седницата претставници од организаторот, Агенцијата „Темов“ со цел да дадат образложение на програмата.

Во текот на вчерашниот ден и во изминатите денови итната медицинска помош во Кавадарци бележи зголемување на бројот на повици за над 50 отсто од просекот. Зголемен е и бројот на пациенти кои побарале лекарска помош во амбулантата на брза помош, вели началникот на кавадаречката брза помош, д-р Антоан Паракеов.

Првите количини на трпезно грозје од сортата кардинал веќе се најдоа на пазарот во Кавадарци. Цената за килограм е 50 денари. Тоа е цена со која се задоволни производителите, но стравуваат дека многу брзо цената ќе паѓа, како што е случај во минатите години.

„Новата Влада на СДСМ нема ниту еден проект, па во очај се фалат со проекти на ВМРО-ДПМНЕ“ реагираат од ОК на ВМРО-ДПМНЕ на вчерашната прес конференција на претседатело на СДСМ, Зоран Ѓорѓиев, на која информираше дека владата отстапи државно земјиште на општина Кавадарци за изградба на затворен пазар.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.