Веќе извесен период,  по реновирањето на џамијата  и оџата од Кавадарци ги повикува муслиманските верници на молитва,  преку озвучување. Ваквата пракса која ја немаше во минатото во  Кавадарци е причина за бројни реакции на кавадарчани,  кои реагираат дека премногу гласно било пуштено озвучувањето.

Во изминатиот период голем е бројот на лекари кои го напуштија Кавадарци и заминаа по европските држави за поголема плата и можности да ја градат својата докторска кариера. Не е за потценување ниту бројката на општи лекари. Дел од нив го напуштија градот и работат во приватните болници во земјава а дел заминаа на работа во Германија.

Општините Кавадарци и Воден (Едеса)  од Република Грција ја продллабочуваат прекуграничната соработка. Со новиот проект кој започна да го реализираат ќе го помагаат бизнисот во двете општини.

Општина Кавадарци со одлука на советот донесена на денешната седница  отпочнува постапка за задолжување со 50 милиони денари или 800 илјади евра. Целта на овој заем е да се изврши реконструкција на улици во Кавадарци.

„Откупот на грозјето е стопиран! Откупните пунктови се празни, голем дел од винарските визби пред време ја завршија сезоната. Земјоделците се изманипулирани и револтирани, мака мачат како да го продадат својот род, затоа што тоа им е единствена егзистенција. Мерките на Владата уште еднаш покажаа дека се погубни за земјоделците“ обвини денеска на прес конференција Митко Керов од ОО на СДСМ Кавадарци.

Бербата на грозјето привршува, но сеуште главна тема на секој разговор во Кавадарци и цела Тиквешија е бербата и октупот на грозјето иако веќе гроздоберот се приближува до крајот. Лозарите ќе ја запаметат 2016 година како најпроблематична. Добија квалитетен род и тоа годинава прионосите беа одлични, но грозјето немаше кој да го откупи.

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

 

Најново