За тоа како се полнеше буџетот на Кавадарци и се трошеа парите од општинската каса денеска дебатираа советниците во кавадаречкиот совет во рамки на 51-та седница. На дневен ред беше и ребалансот на буџетот. Опозицијата со остри забележки дека буџетските пари најмногу се трошеле за плати на администрацијата, а најмалку за инфрструктурни проекти. Поради тоа општината била принудена да се задолжува со кредити. Советниците од мнозинството пак рекоа дека најголем дел од ветеното реализирале.

Голем број земјоделци од Кавадарци, Росоман, Неготино и Демир Капија денеска учествуваа во обуката за органско земјоделско производство организирана од Центарот за развој на вардарски плански регион.

Веќе извесен период,  по реновирањето на џамијата  и оџата од Кавадарци ги повикува муслиманските верници на молитва,  преку озвучување. Ваквата пракса која ја немаше во минатото во  Кавадарци е причина за бројни реакции на кавадарчани,  кои реагираат дека премногу гласно било пуштено озвучувањето.

Во изминатиот период голем е бројот на лекари кои го напуштија Кавадарци и заминаа по европските држави за поголема плата и можности да ја градат својата докторска кариера. Не е за потценување ниту бројката на општи лекари. Дел од нив го напуштија градот и работат во приватните болници во земјава а дел заминаа на работа во Германија.

Општините Кавадарци и Воден (Едеса)  од Република Грција ја продллабочуваат прекуграничната соработка. Со новиот проект кој започна да го реализираат ќе го помагаат бизнисот во двете општини.

Општина Кавадарци со одлука на советот донесена на денешната седница  отпочнува постапка за задолжување со 50 милиони денари или 800 илјади евра. Целта на овој заем е да се изврши реконструкција на улици во Кавадарци.

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

PITIJADAVELES1

Најново