При извршување на редовни работни активности поврзани со отстранување на дефект во фабриката „ИГМ Трејд“ во Кавадарци, вчера околу 10 и 30 часот, повредени се двајца работници.

Во насока на справувањето со проблемите кои ги предизвикува загадениот воздух во Кавадарци, градоначалникот  Митко Јанчев најавува проект за справување со зголеменото загадување на воздухот со ПМ 10 честичките.

Заклучно со денеска лозарите можат да поднесуваат барања за субвенции за предадено грозје во домашните винарии. Дополнителни 2 денари за предадено грозје во визбите ќе добијат лозарите поради лошата година и значително намалениот род на грозје.

Новогодишната бајка во дворот на семејството Варелови во Кавадарци трае веќе 20 години. Еден месец пред доаѓањето на новата година сите членови на семејството вредно работат за да го украсат дворот со илјадници светилки , лампиони и многу други украси.

Во Кавадарци не постои расположение било кога на својата територија,  која опфаќа и дел од планината Кожув да се градат рудници. И народните избраници вчера кажаа „НЕ“ за детални геолошки истражувања на локалитетот Матушница. Мнозинството во кавадаречкиот совет даде негативно мислење по барањето од министерството за еконимија да се произнесе околу евентуални детални геолошки истражувања на локалитетот Матушница.

Општинскиот совет за превенција од малолетничко престапништво денеска на градскиот плоштад реализира показна вежба на која беа симулирани повреди од петарди. Со овој настан се прати порака до најмладите и нивните родители  дека петардите не се играчка за деца и дека од нивната експлозија може да се добие сериозна повреда.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново