Сообраќајот на раскрсницата на булеварите „Никола Минчев“' и „Македонија“ во Кавадарци ќе се регулира со семафори. Ова е новиот сообраќаен проект на кој деновиве работи општина кавадарци.

За утре, најдоцна до пладне,  работниците на „Фени индустри“ во стечај добија ветување дека ќе ја добијат платата за ноември. Поради ваквата најава тие денеска протестот го ставија во мирување.

Бидејќи до денеска на пладне не им беа исплатени двете заостанати плати, вработените во Фени индустри денеска излегоа на протест. Го блокираа патот Градско – Прилеп.

По пауза од една година, годинава повторно ќе има организиран дочек на новата година на градскиот плоштад во Кавадарци. Кавадаречкиот совет на последната седница ја прифати предложената програма за одбележување на новогодишните и божиќните празници.

Ќе се заловуваат и ќе се третираат бездобните кучиња со кастрација, социјализација и обележување со микрочип. Ова се дел од активностите содржани во програмата за заштита и благосостојба на кучињата скитници што беше усвоена на вчерашната седница на кавадаречкиот совет.

Советот одлучи да ја стави вон сила одлуката за започнување на постапка за јавно приватно партнерство за изградба на петата мини хидро централа на водоводот Лукар што ја донесе претходниот состав на советот.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново