73 години слободно Кавадарци одбележуваат жителите на градот на грозјето и виното. По тој повод денеска делегации од локалната самоуправа предводени од градоначалникот на општината Александар Панов, советници, претставници од Здружението на борците  и претставници од младите на СДСМ денеска претпладне положија свежо цвеќе на споменикот на револуцијата на градскиот плоштад.

„На денешен ден, 7 Септември 1944 година единиците на Деветата македонска бригада го ослободија Кавадарци. Бил организиран митинг на кој говореле Најдо Стаменин-Орлов, командант на бригадата и Ристо Сојанов-Железни, политички комесар. Долго очекуваната слобода е многу скапо платена. Во текот на војната загинаа 333 борци и жртви на фашистичкиот терор од општина Кавадарци, а тројца од нив се прогласени за народни херои“ вели Петре Камчевски, кустос историчар и директор на музеј галерија Кавадарци

Честитка до сите граѓани по повод денешниот празник на Кавадарци, упатија градоначалникот Александар Панов, општинските разграноци на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ.

Одбележувањето на 7 ми септември продолжува и вечерва. Советот на општина Кавадарци ќе одржи свечена седница на која ќе бидат доделени седмосептемвриските награди.

На денешен ден во 1961 година, по повод празникот на градот е предаден во употреба споменикот на 12-сте ваташки младинци во Моклиште, а во 1976 година започнува со работа музеј галерија Кавадарци./A.Д

Бизнис секторот од Кавадарци од денеска има сопствени простории. Во центарот на Кавадарци, над поранешната РТК се отвори бизнис информативниот центар кој е опремен со соодветна информатичка и канцелариска опрема. 

Кавадаречката територијална противпожарна единица се соочува со недостаток од пожарникари. Во моментов пожарната единица брои само десет пожарникари, бројка што е далеку помала од онаа што би требало да биде за општина со четериесетина илјади жители.

Изборите за прв човек на општината се наближуваат, а политичките партии сеуште тактизираат и прават калкулации кој ќе биде кандидатот што може да му донесе победа.

Иако владата и министерството за труд и социјална политика во повеќе наврати најостро ја демантираа информацијата дека ќе се градат станови за мигрантите, сепак на предлог на советничката група на ВМРО-ДПМНЕ кавадаречкиот совет расправаше дали постои или не опасност мигранти да се населат во Кавадарци. Со 8 гласа „За“ се донесе одлука кавадарчани да излезат на референдум и да се изјаснат дали сакаат евентуално некогаш да се населат бегалци.  

Велка Гавровска Лукиќ од здравството, Перо Бојков -архитект и естрадниот ументик Катерина Танева се годинашните добитници на највисокото општинско признание наградата 7 ми септември. Вака одлучи мнозинството во советот предводено од ВМРО-ДПМНЕ на денешната шеесета седница на кавадаречкиот совет. Останатите советници не беа против предложените кандидати,  туку против нарушената процедура за доделување на оваа награда.

Советниците од ВМРО-ДПМНЕ во комисијата за празници и манифестации биле против предлогот на советникот Сашко Петров седмосептемвриска награда да се додели и на регионалната КТВ телевизија за придонесот кој во изминатите 27 години го дава во објективното информирање пред се во Кавадарци. По ваквата одлука на комисијата, започна седницата на советот. Откако беше соопшетен одбиениот предлог, награда да се додели и на КТВ, следуваше повторна пауза за да заседава комисијата, бидејќи истиот предлог го даде и градоначалникот Александар Панов. Тој го даде предлогот, како што рече, откако советникот Петров го прекршил договорот јавно да не се обелоденуваат имињата на кандидатите за седмосептемвриска награда.

Комисијата не го промени ставот и на седница се ставија на гласање тројцата кандидати кои се и официјални добитници на наградата. Градоначалникот Панов информира дека на објавениот конкурс од општината за доставување предлози за награда не стигнала ниту една кандидатура, па добитниците се предлози од советниците.

„Не сум против личностите, туку приотив начинот и процедурата на кои ја водите седницата. Мора во иднина да се промени нешто околу одлучувањето за наградата“ рече советникот Зоран Бањански. Голем дел од советниците сметаат дека на овој начин се девалвира највисокото општинско признание./A.Д

Поврзани вести

 

Најново