Од ОО на СДСМ Кавадарци на прес конференција обвинија дека директорот на СОЗШУ „Ѓорче Петров“ Кавадарци бил вмешан во криминал. Против него имало правосилна судска пресуда за насилство врз ученик - рече Митко Керов, член на извршен одбор на СДСМ.

Обвинувања од опозицијата за богатење на функционери на власта, деманти и контра обвинувања. Политичката сцена во Кавадарци се вжештува во пресрет на договорените избори во декември.

Претседателката на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Кавадарци, Горица Пеливанова - Вилхелм попладнево одговори на обвинувањата изнесени на прес конференција од ОО на СДСМ Кавадарци. Рече дека имотот што го поседувала бил стекнат со нејзината плата и со платата на нејзиниот сопруг кој бил од Франција.

Социјалдемократите од Кавадарци денеска обвинија дека функционери на ВМРО-ДПМНЕ  од овој  град си купувале станови во Скопје, додека граѓаните осиромашувале.

Во кругот на здравствен дом Кавадарци во тек се градежни активности за реконструкција на старата лабораторија и адаптација на детска градинка. Новата градинка ќе згрижува над стотина дечиња, а инвестицијата чини 7,5 милиони денари, информираше дополнителниот замениk министер за труд и социјална политика, Диме Спасов, кој заедно со градоначалникот Александар Панов беа на увид на градежните активности.

Колони со полни трактори  грозје чекаат пред откупните пунктови. Лозарите во надеж дека ќе им биде купено грозјето. Дел од нив го продаваат, а на друг дел им се враќа со изговор дека нема доволно шеќерни единици. Гневот на лозарите е голем. Се жалат дека оваа година е најлоша за нив во поглед на пласманот иако имаат квалитетен род.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново