Поради протест што го организираат транспортерите  кои имаат побарувања од кавадаречкиот комбинат за производство на фероникел „Фени индустри“ во стечај во понеделник, на 19 февруари, ќе биде блокирана една коловозна лента на регионалниот пат од Кавадарци кон мотел „Дреново“.

Со молитва до Свети Трифун денеска симболично се закрои виновата лоза во македонскиот центар на лозарството Кавадарци. Чинот на закројување го извршија претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, градоначалникот Митко Јанчев,  Митрополитот на Повардарската Епархија г.Агатангел и пратеникот Панчо Миниов на импровизиран лозов насад на градскиот плоштад.

Шефот на делегацијата на Европската Унија Самуел Жбогар денеска беше во работна посета на Кавадарци.

Имаше работна средба со градоначалникот Митко Јанчев и советници во кавадаречкиот совет. Жбогар ја поздрави соработката помеѓу советот и градоначалникот иако доаѓаат од различни политички партии. Посака таква соработка меѓу двете најголеми партии да има и на национално ниво, се во интерес на граѓаните.

Екологистите од невладината организација „Еко живот“ од Кавадарци денеска реагираа поради сечењето на дрвја со градскиот парк во Кавадарци. Сметаат дека е прекршен законот за животна средина и некој сака да им го одземе правото на кислород на кавадарчани.

Дваесет и тригодишниот Д.Р. од Прилеп вчера 20 минути се борел со водата во канал за наводнување за да го спаси својот 59-годишен колега Л.М. од Неготино, кој претходно при трасирање на гасовод, во атарот на селото Шивец, паднал во отворениот канал и почнал да се дави.

Студентите на Архитектонскиот факултет со свои проекти ќе даваат нов лик на Кавадарци. Нивните предлози и идеи ќе бидат дел од идното уредување на градот. Денеска градоначалникот Митко Јанчев и деканот на факултетот д-р Огнен Марина потпишаа меморандум за соработка, токму со таа цел, младите со своите проекти да дадат поубав лик на градот.

Поврзани вести

 

Најново