Втор ден транспортерите кои пренесуваа руда за „Фени индустри“ протестираа поради неисплатени побарувања од комбинатот. Тие и денеска го блокираа патот Кавадарци – Дреново во близина на „Фени“.

Секторот за внатрешни работи Велес поднесе кривична пријава против М.П.(51) и И.А.(45) двајцата од Кавадарци и С.С.(46) од село Мрежичко, кавадаречко, за сторено кривично дело “злоупотреба на службена положба и овластување“.

Градоначалникот на Кавадарци, Митко Јанчев,  денеска даде отчет пред граѓаните за сработеното во првите сто дена од мандатот. Се осврна на сите реализирани проекти и значајни средби со амбасадори на странски држави во Македонија. Јанчев нагласи дека градоначалничката функција носи голема одговорност и бара многу труд, вложување, упорност и работа.

Кавадарци го укина договорот за јавно приватно партнерство за зонско паркирање.  Од општината најавуваат нови паркинг места, а најверојатно ќе се формира јавно претпријатие кое ќе го организира паркирањето

Паркирањето во Кавадарци е проблем кој со години се провлекува, а претходната локална власт најавуваше дека истиот  ќе се надмине со зонско паркирање. Тогашниот совет го овласти претходниот градоначалник Александар Панов,  да потпише договор за јавно приватно партнерство,  како што тогаш се велеше, за намалување на хаосот со паркирањето.

Поради протест што го организираат транспортерите  кои имаат побарувања од кавадаречкиот комбинат за производство на фероникел „Фени индустри“ во стечај во понеделник, на 19 февруари, ќе биде блокирана една коловозна лента на регионалниот пат од Кавадарци кон мотел „Дреново“.

Со молитва до Свети Трифун денеска симболично се закрои виновата лоза во македонскиот центар на лозарството Кавадарци. Чинот на закројување го извршија претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, градоначалникот Митко Јанчев,  Митрополитот на Повардарската Епархија г.Агатангел и пратеникот Панчо Миниов на импровизиран лозов насад на градскиот плоштад.

Поврзани вести

 

Најново