bebe kavadarciПет минути после полноќ во новата 2019 година 24 годишната Цветанка Димкова од Кавадарци на свет донесе здраво женско бебе тешко 2,9 кг.

 

И мајката и бебето се во одлична состојба. Ова е прво бебе на семејството Димкови.

kavadarci sovet

Нова детска градинка, доградба и преадаптација на веќе постоечки објекти во детска градинка, изградба на заобиколница Западен булевар, паркинг, реконструкција на уличното осветлување. Ова се само дел од проектите кои општина Кавадарци ќе ги реализира следната година, а ќе се покријат со пари од буџетот кој доцна попладне го усвои кавадаречкиот совет.

moj opstinar

Пред една година, по превземањето на градоначалничката функција, градоначалникот Митко Јанчев го стави во функција  проектот „Мој општинар“. Станува збор за поблиска комуникација на граѓаните со локалната самоуправа во решавањето на нивните проблеми.

48415068 2321730311384350 5613142653777477632 n

Општината Кавадарци спроведува активности за одржување и унапредување на системот за Јавно улично осветлување. Деновиве на повеќе локации во градот се изведуваше доградба на системот со нови столбови, сијалични места, како и замена и репарирање на постојното јавно осветлување.


„Серизно засилување на јавното осветлување се спроведе на градскиот плоштад. Два нови дрвени столба и исто толку ЛЕД светилки се вградени како надоградба на мрежата на улицата „Методи Џунов-Џико“ споредна ново пробиена улица. Интервенција имаше и на локацијата на улицата „Пионерска“ пред влезот во ООУ „Тоде Хаџи-Тефов“ каде се вградија три нови светилки. Зафат за вградување на еден столб и една светилка е извршен и на спојот на улицата „Методи Џунов-Џико“ со улицата „Киро Крстев“. Со ново јавно осветливање од 9 канделабри со лед светло се дополни паркингот кај социјалните згради“ информираат од општината и додаваат дека вакви зафати ќе се извршат и на јавното осветлување на улиците: „Борис Кидрич“, „Браќа Џунови“, ,,12 Другари“, „Диме Поп-Атанасов“, „Смаилица“ и на улицата „25 Мај“. Нови линии во мрежата ќе се изградат и на улицата „Шишка“ кај комплексот нови згради пред градскиот парк. 


Сите овие активности на општината се во функција на подобрување на јавното улично осветлување, а најголемиот дел се на барање на граѓаните. Со вакви активности општината на основната улична мрежа од јавното осветлување дополнително вгради над 200 нови светлечки места./А.Д

donacija11

Околу 3500 основци од Кавадарци, најдоцна до понеделник во своите училници ќе имаат прочистувачи на воздух. Прочистувачите ги обезбеди фондацијата „Никола Јанчев“, а денеска директорката на компанијата „Кожувчанка“ и на фондацијата, Јанинка Чупаркоска ги додели прочистувачите на директорите на училиштата.

lizgaliste kavadarci

 

За прв пат во Кавадарци, од денеска е ставено во функција лизгалиште. Се наоѓа во комплексот на спортскиот центар „Јасмин“.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново